Corbyn’den Suudilere silah satmama sözü

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, yaklaşan genel seçimleri kazanması halinde Birleşik Krallık'ın, Suudi Arabistan'a, silah satışına son vereceğini söyledi.

Corbyn’den Suudilere silah satmama sözü

İngiltere’nin kuzeyindeki York şehrinde konuşan Corbyn, mevcut Muhafazakar hükümet gibi savaşı desteklemeyeceğini söyleyerek İşçi Partisi’nin Riyad’a yönelik muhtemel dış politikası hakkında ipucu verdi.

İngiltere’de, Başbakan Boris Johnson, Brexit planını hayata geçirebilecek meclis çoğunluğunu elde etme hedefiyle erken seçim teklifi sunmuş ve çoğunluk milletvekillerinin desteği ile 12 Aralık’ta seçim kararı alınmıştı.

İngiltere’nin Suudi Arabistan’a silah satışı, Yemen’deki çatışmalarda büyük rol oynuyor. Savaşın başladığı 2015 yılından bu yana Birleşik Krallık, Suudi rejimine en az 4,7 milyar paund ya da 6 milyar dolarlık silah satışı gerçekleştirdi.

Yakın Doğu Haber‘in Press TV‘den aktardığı habere göre Corbyn, konuşmasında yeni bir barış ve çatışma önleme fonu yaratacaklarını ve diplomatik kapasitelerini artırmak için fazladan 513 milyon dolar ayıracaklarını söyledi. Yemen’de ve Filistin’deki çatışmaları desteklemediklerinden emin olmak için silah ihracatlarını daha yakından takip edeceklerini belirtti.

Öte yandan, Johnson hükümeti Haziran ayında temyiz mahkemesinin ilgili satışların yasadışı olduğuna hükmetmesinin ardından, Suudi Arabistan ve ortaklarına yeni silah ihracat lisansı verilmeyeceğini duyurmuştu.

Bu karar Silah Ticaretine Karşı Kampanya isimli sivil toplum kuruluşunun, Londra’yı, uluslararası insani yasaları ihlal eden Suudi rejimine silah satmakla suçlamasının ardından verilmişti. Ancak üç ay sonra, Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Elizabeth Truss, hükümetin, en az üç kez bu kararı ihlal ettiğini itiraf etti.

Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun 2015 yılında Yemen’in eski devlet başkanı Mansur Hadi’yi tekrar iktidara getirmek için başlattığı savaşta en az 100 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Alt yapının büyük oranda yıkıldığı Yemen, diğer yandan da açlık ve salgın hastalıklar gibi felaketlerle boğuşuyor.