Çocuk istismarcısına 'evlilik' affı yeniden gündeme getiriliyor

AKP'nin "Bir defaya mahsus yapılacak, bir daha da böyle bir şey çıkartmayacağız” diyerek çocuk yaşta evliliklere af getirecek bir düzenlemenin hazırlığını yaptığı öne sürülüyor.

Çocuk istismarcısına 'evlilik' affı yeniden gündeme getiriliyor

AKP’nin daha önce de gündeme getirdiği ancak büyük tepki çeken çocuk yaşta evliliklere af teklifini yeniden gündeme taşımaya hazırlandığı belirtiliyor. Buna göre AKP MYK’da, muhalefetle anlaşılması durumunda söz konusu teklifin infaz paketine eklenmesi ve yaş farkının 15’ten yukarı olması durumunda affedilmemesi kararı alındı.

Cumhuriyet‘ten Emine Kaplan’ın haberine göre, AKP MYK toplantısında Adalet Bakanlığı ve AKP’nin hukukçu milletvekilleriyle yapılan görüşme sonrası infaz paketine son şekli verildi. Muhalefetle anlaşılması durumunda küçük yaştaki kız çocuklarıyla evlenendiği için cezaevinde bulunanların affedilmesinin de pakete eklenmesi bekleniyor.

Habere göre, parti içinde yapılan değerlendirmelerde “15 yaşındaki kızla evlenen 60-70 yaşındaki erkekler affedilecek” algısı oluşmaması için düzenlemeye yaş farkı konulması yönünde yapılan müzakarelerde kadın milletvekillerinin “yaş farkı 10’un üstünde olanlar affedilmesin” önerisi kabul görmedi. Yaş farkının 15 yaş olması benimsenirken, “resmi evliliğin sürmesi, şikâyet olmaması” kriterlerinin de getirilmesi üzerinde duruluyor. Yaş farkının 15 olmasında cezaevinde bu suçtan yatan kişilerden daha fazla sayıda tahliyenin sağlanmasının amaçlandığı kaydediliyor. Yaş farkının 15 olması durumunda cezaevinde yatan kişi sayısı 76’ya düşecek, kalanları ise tahliye edilecek.

“BİR DAHA ÇIKARTMAYACAĞIZ”

AKP yöneticileri, erken yaşta evliliklerin kendi iktidarları döneminde zorlaştırıldığını, ancak ortada çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirterek “Şu an gerçek evlilikler var, ortada çocuklar ve anneler var. Erken yaşta evlendi diye eşler işyerlerinden alınıp cezaevine konuluyor. Bunu görmezden mi geleceğiz? Tecavüzcüsüyle evlendirme diye bir şey yok. Geçici madde eklenecek ve tarih konulacak. Yoksa mevcut yasayı değiştirmiyoruz. Bir defaya mahsus yapılacak, bir daha da böyle bir şey çıkartmayacağız” görüşünü savunuyor.