Çin'den Türkiye'ye sert yanıt: Suçlamalar çok çirkin ve sorumsuzca...

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Türkiye'nin Abdurrehim Heyit'in hapishanede öldüğünü iddia etmesini 'çok çirkin' olarak niteleyerek Çin'in Türkiye nezdinde resmî girişimde bulunduğunu söyledi.

Çin'den Türkiye'ye sert yanıt: Suçlamalar çok çirkin ve sorumsuzca...

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Uygur müzisyen Abdurrehim Heyit’in hapishanede öldüğünü iddia etmesini ‘çok çirkin’ olarak niteledi ve Çin’in Türkiye nezdinde resmî girişimde bulunduğunu söyledi.

Sözcü Hua, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Abdurrehim Heyit’in hapishanede öldüğünü iddia ettiğini hatırlattı ve “Abdurrehim Heyit, hayatta olduğu gibi çok da sağlıklı internette dün ona ait bir video izledim” dedi.

CRI Türkçe‘de yer alan habere göre Sözcü Hua, “Türkiye’nin ‘hayattaki kişilerden ölmüş diye bahseden’ saçma yalanlara dayanarak mesnetsiz ithamlarla Çin’i suçlaması çok yanlış ve aşırı sorumsuzca. Buna kararlılıkla karşı çıkıyoruz” İfadesini kullandı.

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türklerine yönelik ağır insan hakları ihlalleri ve halk ozanı Abdurrehim Heyit’in öldüğü haberlerine ilişkin soruya verdiği yazılı cevapta “Çin makamlarını, Uygur Türklerinin temel insan haklarına saygı göstermeye ve toplama kamplarını kapatmaya davet ediyoruz” demişti.