Çin medyası: Erdoğan 'Şincanlılar mutlu' dedi

in devlet televizyonu, ülkenin devlet başkanı Şi Cinping ile Pekin'de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Şincanlılar refah içinde mutlu” dediğine yer verdi.

Çin medyası: Erdoğan 'Şincanlılar mutlu' dedi

Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Şincan bölgesindeki insanların “mutlu bir yaşam sürdürdüğüne” dair açıklamalarda bulunduğu bildirildi.

Çin devlet televizyonu Erdoğan’ın söylediklerini, “Çin’in Şincan bölgesindeki insanların Çin’in gelişimi ve refahı içinde mutlu bir yaşam sürdüğü bir gerçektir. Türkiye, Türk-Çin ilişkilerindeki uyumu kimsenin bozmasına izin vermez. Türkiye aşırılığa kesin bir şekilde karşıdır ve Çin ile karşılıklı siyasi güveni ve güvenlik işbirliğini güçlendirmeyi arzu etmektedir” diye aktardı.

Çin devlet televizyonundaki haberde Devlet Başkanı Şi’nin Erdoğan’a “iki ülkenin terörizmle mücadele konusunda pratik adımlar atmasının önemine değindiği” de aktarıldı. Şi’nin Erdoğan’ın açıklamalarından memnuniyet duyduğu bildirildi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şubat ayında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi oturumunda yaptığı konuşmada, Çin’in Uygur Türkleri ile diğer Müslüman azınlıklara yönelik hak ihlallerinin ciddi endişe kaynağı olduğunu ifade etmiş, bu açıklamalar Çin tarafının tepkisini çekmişti. Çin Dışişleri sözkonusu açıklamayla ilgili gerekli girişimleri başlattıklarını açıklamıştı.