Çin, ABD karşısında İran'a desteğe devam ediyor

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, ABD'nin aşırı baskısının İran nükleer sorununun körüklenmesine sebep olduğunu belirtti.

Çin, ABD karşısında İran'a desteğe devam ediyor

Hua Chunying, bugün Beijing’deki olağan basın toplantısında, ABD’nin İran’a yönelik tek taraflı yaptırımlardan vazgeçmesi çağrısında bulunduklarını belirtti. Hua, Çin’in İran’daki gerginliğin çözülmesi için ilgili taraflarla ortaklaşa çaba harcamaya hazır olduğunu da ifade etti.

İran Atom Enerjisi Ajansı Sözcüsü, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmadaki taahhütleri azaltma kararının 3. aşamasına geçtiklerini, Avrupa Birliği’nin anlaşmayı yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Sözcü, nükleer anlaşmayla ilgili diplomatik çalışmalarda ilerleme kaydedilmesi durumunda, anlaşmayı tekrar uygulayabileceklerini dile getirdi.

Ayrıca Kuşak ve Yol kapsamında İran’ın ulaştırma ve imalat sanayi sektörlerine de 120 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan Çin, toplam 400 milyar doları bulunan projelerin yanı sıra en az 5 bin kişilik bir askeri gücü de ülkede konuşlandıracak.