CHP'nin Irak-Suriye tezkeresi için kararı belli oldu

CHP'nin “İktidarla karşı karşıya olunan konular başka, Türkiye’nin menfaatlerini öngördüğümüz konular başka." diyerek, Suriye ve Irak tezkeresine bir kez daha destek vereceği belirtiliyor.

CHP'nin Irak-Suriye tezkeresi için kararı belli oldu

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi dün TBMM Başkanlığına sunuldu.

”Suriye’de Fırat’ın doğusunda sınırımıza mücavir alanlarda meşru ulusal güvenlik çıkarlarımız doğrultusunda bir güvenli bölgenin tesisine yönelik faaliyetler devam ettirilmektedir” cümlesinin de bulunduğu tezkere için CHP’nin nasıl bir tavır alacağı ise partinin Abant toplantısında belli oldu.

Hürriyet‘ten Rıfat Başaran’ın haberine göre, toplantının basına kapalı geçen bölümünde, konuyla ilgili olarak “İktidarla karşı karşıya olunan konular başka, Türkiye’nin menfaatlerini öngördüğümüz konular başka. Dış politikaya bu pencereden bakılmalı” görüşü benimsendi.

Bu çerçevede “Türkiye’nin olası bir operasyonda menfaati nedir, Türkiye’nin toprak bütünlüğü ve Ortadoğu’da istikrarlı varlığı ile ilgili sağlanacak fayda nedir, askerlerimizin can güvenliği var mı” gibi sorulara yanıt aranacak.

Her yıl benzer ifadelerle Meclis’e sunulan Suriye tezkeres, geçen yıl da Meclis’te grubu bulunan beş partiden AKP, CHP, MHP ve ‘İyi Parti’nin oylarıyla kabul edilerek uzatılmıştı.