VİDEO | CHP'nin adayı Fatih Bucak'ı tanıyalım

AKP ve MHP'den adaylığı kabul edilmeyince CHP'nin aday ilan ettiği aşiret reisi Fatih Mehmet Bucak, geçmişte sarfettiği sözlerle aşiretinin adeta sermaye devletinin bölgedeki bekçisi olduğunu gözler önüne seriyor.

VİDEO | CHP'nin adayı Fatih Bucak'ı tanıyalım

Sağcılığa karşı sağcı adaylarla yarışmanın makbul gösterilmeye çalıştığı yerel seçimlerde, tarikatlar, mafya ve çete yapılanmaları ile birlikte özellikle aşiret yapılanmaları da düzen partilerinin gözdesi durumunda.

Özelikle Güneydoğu illerinden Urfa’da hakimiyetini sürdüren aşiretler, bölgede yüzyıllardır süregelen feodal düzenin temel unsuru olarak devlet eliyle korunuyor ve kollanıyor. Düzen siyasetinin bölgede siyasi ve ekonomik çıkar ile oy devşirmek adına ilişkilerini sağlam tuttuğu bu yapılar arasında ölçek açısından en önde gelenlerden birinin de Bucak aşireti olduğu biliniyor.

31 Mart seçimleri öncesinde “sağ”ıyla “sol”uyla düzen partilerinin gözünü çevirdiği aşiretlerden biri olan ve yakın tarihte devletin kontgerilla gücü olarak faaliyet gösteren Bucak aşireti, Kasım 1996’da Balıkesir’in Susurluk ilçesinde meydana gelen trafik kazasıyla ortaya çıkan “devlet-polis-mafya” ilişkileri sırasında adını duyurmuştu. Kaza sırasında Mercedes marka otomobilde bulunan ülkücü çete reisi Abdullah Çatlı, polis okulu müdürü Hüseyin Kocadağ, Gonca Us ölmüş, Bucak aşiretinin reisi ve DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak ise yaralı olarak kurtulmuştu.

Bucak aşiretinin devletle ilişkileri, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve OHAL Valisi Ünal Erkan ile çok samimi ilişkiler düzeyine ulaştığı, çeşitli raporlara da yansımıştı. Bununla birlikte Bahçelievler katliamı ve Ömer Lütfi Topal cinayetine adı karışan Haluk Kırcı, daha sonra Sedat Bucak’ın evinde saklandığını ve kendisine yeni bir kimlik hazırlandığını açıklamıştı.

İşte böyle karanlık bir yapının son dönemde siyasete atılan yüzü olan, Sedat Bucak’ın yeğeni Fatih Mehmet Bucak, önce MHP tarafından aday gösterildi. Ancak ‘yeğen Bucak’, daha sonra ‘Cumhur İttifakı’nın hesapları farklı bir ismi gerektirince CHP’nin kapısını çaldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tek başına üzerine aldığı aday belirleme yetkisiyle Fatih Mehmet Bucak’ı aday gösterdi.

MHP’den adaylığı ilan edildiğinde bir TV programına bağlanıp “Ben oraya seçime gelmiyorum ölmeye geliyorum. Orada bu saatten sonra değil başka bir partinin arabası, Trump bile gezemez. Bucak imparatorluğunu kimse yıkamaz.” diyerek, bölgede sürdürdükleri çete düzenini başkanlık koltuğuyla sağlamlaştıracağının işaretini veren Bucak’ın daha sonra CHP tarafından sahiplenilmesi CHP seçmenleri arasında büyük tepkiye neden oldu. Bizzat CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in “Savaş dilini, mafya dilini kullanıyor” diyerek tepki gösterdiği Bucak’ın daha sonra yine CHP’den aday gösterilmesi, düzen partisinin oy uğruna her türlü ilkesiz ve tutarsız seçeneği üstlenebileceğini bir kez daha gösterdi.

Mehmet Fatih Bucak, MHP’den aday olduğunda bir televizyon programına bağlanarak “Ben oraya seçime gelmiyorum, ölmeye geliyorum. Bir daha Bucak’ın içinde bir tane başka parti, araba görürsem, kendileri bilir, şimdiden mezarlarını kazmaya başlasınlar” sözlerini kullanmış ve Özgür Özel’in de tepkisini çekmişti.

Bucak’ın “Urfa’da yanlış hareket olmasın” diye tehditler savurduğu o skandal ifadeler şöyle:

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bucak aşiretinden Mehmet Fatih Bucak’ın CHP’den adaylığını gazetecilerden duyduğunu söyleyerek, “Şok oldum” dedi.

CHP’nin yerel seçimlerdeki Siverek adayı Bucak’a, 14 Temmuz 2016 tarihinde, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Ahmet Erseven Mahallesi’nde bulunan Kosanlar Dergahı’nda sakal-ı şerif (peygamberin sakalı) taktim edilmiş, takdim sırasında Kosan (Kutsal Emanetler Müzesi) Dernek Başkanı Şeyh İmam Kosan ise “Peygamber efendimizin mübarek sakalı şerifi bizde 2 tane var. Bunlardan bir tanesini biz halvet yapmıştık. 2 ay önce daha sonra istişare yaptık. Elhamdülillah. Fatih kardeşime uygun görüldü, sakalı şerifin sahibi uygun görüldü. İnşallah bize sisar olur, bizi korur inşallah” ifadelerini kullanmıştı.

Bucak, 15 Temmuz Fettullahçı darbe girişimine  dair yaptığı bir konuşmada darbe girişiminin “dış mihraklar, inançsızlar, ateistler, puta tapanlar” tarafından yapıldığını söylerken, kendisini milliyetçi, muhafazakar, sağ duyulu olarak tanımlarken,  “Marksizmden öğrencilik yıllarımda, siyasi kavgalarda çok çektim” ifadelerini kullanıyor.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü, Ankara 1 no’lu DGM tarafından ”çıkar amaçlı suç örgütü kurmak” ve ”ruhsatsız silah taşımak” suçlarından 4 yıl 5 ay 10 gün ağır hapis cezasına çarptırılan Mehmet Fatih Bucak’a, salıverilmesinin ardından, 1.5 yıl eksik hapis yattığının belirlenmesi üzerine yeniden operasyon düzenlenmiş, Bahçelievler’deki evinde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirilmişti.

Bucak, cezaevi yıllarından gurur duyduğunu ise katıldığı bir televizyon programında şöyle ifade etmişti:

Aşiret reisi Bucak’ın düzen siyasetiyle ilişkisinin Kürt siyasetini de kapsadığı, Ahmet Türk’le bir seçim çalışması sırasında kameralara yansıyan samimi görüntüleriyle ortaya çıkmıştı.

Bölgedeki büyük aşiretlerden biri olan İzol aşiretiyle de AKP arasında 24 Haziran seçimleri öncesi yürüyen pazarlıklara ilişkin hazırladığımız bir haber sitemizde yer almıştı.