CHP'li vekilden soru önergesi: Kızılay'ın gayrimenkulleri şirkete mi devredildi?

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Türk Kızılay Derneği’nin, gayrı menkullerinin kurulacak bir şirkete devredileceği yönündeki iddialara ilişkin İçişleri Bakanı'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP'li vekilden soru önergesi: Kızılay'ın gayrimenkulleri şirkete mi devredildi?

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Türk Kızılay Derneği’nin, gayrimenkullerinin kurulacak bir şirkete devredileceği yönündeki iddiaları TBMM gündemine taşıdı.

“İktidara yakın isimler yönetimi ele geçirdi, şimdi de şirketlere devrederek içini boşaltacakları yönünde iddialar var” ifadelerinde bulunan Özgür Ceylan, İçişleri Bakanı’nın cevaplaması için Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Kızılay’ın yatırım ve gayrimenkullerin, holding çatısı altında kurulan altı şirkete devredilip devredilmediğini sordu.

Ceylan önergesinde, Kızılay’ın 11 Haziran 1868 tarihinde kurulduğunu ve 1935’te “Türkiye Kızılay Cemiyeti” adını aldığını hatırlatarak “Kuruluşa ‘kızılay’ adını ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk vermiştir” dedi.

Ceylan önergesinde, ”Türkiye Kızılay Derneği Yönetim Kurulu tarafından, ‘Kızılay Yatırım Holding’ çatısı altında 6 (altı) şirket kurulması yönünde bir karar alınmış mıdır? Şayet böyle bir karar alındı ise buna neden gerek duyulmuştur?” diye sorarak, bu şirketlere, Kızılay Yönetim Kurulu kararı olmaksızın alım – satım yetkisi verilip verilmediğini sordu.

Kurulan holding çatısı altındaki şirket yöneticilerin kimler olduğunu ve ne kadar maaş alacaklarını soran Özgür Ceylan, 1954 yılında kurulan Türkiye Kızılay Çadır Üretim Tesisleri’nin 23 adet Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi’ni, 13 aşevini, 3 huzur evini, 8 öğrenci yurdunu, 5 giyim yardım merkezini ve kimsesizler evini bünyesinde barındırdığını belirterek “Kızılay’ın bünyesinde olan fabrika ve gayrimenkullerin, Kızılay Yatırım Holding’e devredilmesi söz konusu mudur? Devir hangi hukuki dayanaklarla yapılmıştır?” dedi.