CHP'den Ankara'nın Evren ilçesinin isminin değiştirilmesi için kanun teklifi

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Ankara’nın Evren ilçesinin adının değiştirilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP'den Ankara'nın Evren ilçesinin isminin değiştirilmesi için kanun teklifi

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Ankara’nın Evren ilçesinin adının referandumla değiştirilmesi için kanun teklifi verdi.

Bingöl teklifle ilgili açıklamasında, 12 Eylül ile sadece hukuk yoluyla değil toplumsal olarak da yüzleşilmesi gerektiğini belirtti ve “12 Eylül’ün tüm olumsuz mirasının toplum hafızasından silinmesi için çaba gösterilmelidir” dedi.

“12 EYLÜL DARBESİ KOLAY UNUTULMAYACAK TAHRİBAT BIRAKTI”

12 Eylül 1980 darbesiyle yüzlerce insanın fişlendiğini, gözaltına alınıp ağır işkenceler gördüğünü, çok sayıda kişinin idam edildiğini, tüm siyasi faaliyetlere son verildiğini hatırlatan Bingöl, “Siyasi partilerin kapatıldığı ve liderlerinin yargılandığı söz konusu dönemde Milli Güvenlik Konseyi ile Türkiye Cumhuriyeti lağvedilmiştir. Bu süreç demokrasinin tamamen rafa kaldırıldığı ve özgürlüklerin askıya alındığı dönemdir” diye konuştu.

REFERANDUM YAPILSIN TEKLİFİ

İlçenin “Çıkınağıl” adının 1982 yılında “Evren” olarak değiştirildiğini belirten Bingöl, “12 Eylül’ün kötü mirası hâlâ hafızalarımızdan silinmemişken bu ismi yaşatma çabası toplum hafızası açısından doğru değildir. Bu teklif ile 12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren Kenan Evren isminin Ankara’nın Evren ilçesinden kaldırılması amaçlanmaktadır” dedi.

Bingöl, ilçenin yeni adının belirlenmesi için referandum yapılmasını teklif etti.