CHP'den 'ABD' tepkisi: Türk yargısının ne yapacağına Trump mı karar veriyor?

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, ABD vatandaşı Serkan Gölge'nin tahliyesine ilişkin ABD Başkanı Trump'ın sözlerine dikkat çekerek "Türk yargısının ne yapacağına artık AK Parti Genel Başkanı ve ABD Başkanı mı karar veriyor?" ifadelerinde bulundu.

CHP'den 'ABD' tepkisi: Türk yargısının ne yapacağına Trump mı karar veriyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Faik Öztrak, partisinin genel merkezinde basın toplantısı gerçekleştirdi.

CHP’nin İstanbul Büyükçekmece’deki seçim standına dün gece 2 saldırı düzenlendiğini hatırlatan Öztrak, “Aynı sandığa, aynı kişinin attığı 4 oydan 3’ünü geçerli, sadece birini geçersiz sayıp millet iradesini gasp eden mızıkçılar 23 Haziran’da İstanbulluların Ekrem İmamoğlu’na daha güçlü bir şekilde sahip çıkacağını gördükçe sinirleniyorlar. Saray ve etrafındaki sosyete millet tarafından reddedilmeyi bir türlü hazmedemiyor. Devlet adamı gibi değil, ergen çocuklar gibi davranıyorlar” ifadelerinde bulundu.

‘TÜRK YARGISININ NE YAPACAĞINA ABD BAŞKANI MI KARAR VERİYOR?’

Öztrak, gündeme dair değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:

“İcranın başı Erdoğan, dün yargı bağımsızlığı oyununu sarayında sahneleyip kendini alkışlatırken, gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklediğinin farkında bile değil. Yargıya ilişkin düzenlemeleri saray kararnameleri ile mi yapacaklar? Anayasa göre yetki Meclis’te. Daha baştan kuvvetler ayrılığı darmadağın edilmiş vaziyette. Sarayda sahneye konulan bu komediye alkış tutarak dekor olan yargıçların, baroların ne yaptıklarını, neye hizmet ettiklerini anlamak mümkün değildir. Tam da o gün ABD Başkanının bir sözüyle sarayda kurulan bu ucube tiyatro sahnesi hak ile yeksan oluyor. ABD Başkanı okyanus ötesinden ‘Türkiye’de serbest bırakılmasını istediğimiz bir mahkum serbest bırakıldı. Şimdilik ev hapsine alındı, ama yakında ABD’de olacak’ diyor. ABD, papazı 24 saatte Oval Ofis’e gönderenlerin şimdi aynı şeyi yapmakta tereddüt etmeyeceklerini çok iyi biliyor. O kadar emin ki kameralar karşısında eğleniyor. Kendi milletine benim milletimin sırtından şov yapıyor. Bu imkanı veren Erdoğan’a teşekkür etmeyi de ihmal etmiyor. Ev hapsine alınan bu mahkumun yakın zamanda ABD’ye gönderileceğini, ABD Başkanı nereden biliyor? Türk yargısının ne yapacağına artık AK Parti Genel Başkanı ve ABD Başkanı mı karar veriyor? Bu kafaların hazırladığı yargı bağımsızlığı paketinden ne beklenir? Sarayın G20 toplantılarında Trump’la yüz yüze görüşme imkanını, bu mahkumun serbest bırakılması karşılığında koparabildiği anlaşılıyor.”

‘HEDEF KAMU KAYNAKLARINI YANDAŞLARA AKTARMAK’

İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Faik Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşler ne kadar kötüye giderse gitsin sarayın ve sosyetesinin işleri hep düzgün gidiyor. Ülkemizde her 100 gençten 26’sı işsiz. İşsizlik rakamları rekorlardan rekorlara koşuyor ama bir de bakıyoruz ki bazı mütekait AK Parti’li siyasetçiler saray tarafından ballı maaşlarla kamu bankalarının yönetim kurullarına atanıvermişler. Soruyoruz, kamu banklarına atanan isimlerin bir bankayı yönetme tecrübesi var mı? Hayır, yok. Fon maliyetini, bileşik faizi, kredi fiyatlamasını bilirler mi? Mümkün değil. Bir özel banka bu kişileri yönetim kurulu üyesi olarak atar mı? Mümkün değil. Bunlarda hiçbir bankacılık tecrübesi falan yok. Bu isimler sadece bankaya para yatırıp çekmeyi biliyor bu isimler. Bu partide bankacılık yapacak liyakata sahip hiç mi genç insan, hiç mi bu işlerden anlayan yok? Bu atamalarla saray bir taşla iki kuş vurmak istiyor. Birinci hedef kamu bankalarına parti komiseri atamak ve milletin parasını siyasete peşkeş çekmek, kamu kaynaklarını yandaşlara aktarmak. İkinci hedef de ballı maaşlarla dağıtılacak kar paylarıyla partinin içindeki birtakım kıpırdanmaları bastırmak, partinin eski ağır toplarının sadakatini satın almak.”

Öztrak, memleketin yangın yerine dönmesine rağmen iktidarın tek derdinin, “İstanbul’un rantı”olduğunu ifade etti.

KADRİ GÜRSEL AÇIKLAMASI

Faik Öztrak, açıklamalarının ardından soruları yanıtladı. Gazeteci Kadri Gürsel’in kelepçeli fotoğrafına ilişkin bir soru üzerine de Öztrak, “Değerli gazetecimiz Sayın Kadri Gürsel’in karşı karşıya kaldığı muamele gerçekten kabul edilemez. Hukuk açık, kurallar gayet açık. Bu kurallara rağmen çok keyfi bir biçimde ellere kelepçe takılıyor, serbest bırakılması gereken yerde kelepçeli resimleri çektiriliyor, akşam geç saatte serbest bırakılıyor. Tüm bu uygulamalar bu ülkede hukuk devletinin olmadığına dair inancı güçlendiriyor” diye konuştu.

‘NUMAN BEY’İN VİCDANI EL VERMİYOR’

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un, “bazı kardeşlerimiz bize kızmış, küsmüş, darılmış ve oy vermemiş” şeklindeki değerlendirmeleri soruların Öztrak, şunları kaydetti:

“Numan Bey’in anladığım kadarıyla vicdanı artık ‘çaldı’ demeye el vermiyor. Onun için de ne olduğunu biliyor, milleti unutan iktidara, milletin nasıl sarı kart gösterdiğinin farkında. O nedenle de ‘Biz sizi unutmadık’ demeye çalışıyor. Ama Numan Bey ne derse desin, saray her geçen gün yaptığı uygulamalarla milleti unuttuğunu ortaya koyuyor. Hem ortada İstanbul seçimleriyle ilgili ciddi bir haksızlık var, ciddi bir hukuksuzluk var, bu hukuksuzluğa milletimizin hiçbir şekilde tahammül edemediğini biliyoruz. Bundan önce AK Parti’ye, MHP’ye, başka partilere oy vermiş yurttaşlarımızın bu defa daha büyük bir kararlılıkla bu hakkı iade etmek için sandık başına gideceğini görüyoruz. Onun için, Ekrem İmamoğlu sadece CHP’nin, sadece Millet İttifakı’nın belediye başkanı değil, İstanbul’un seçilmiş belediye başkanı.”