CHP, YSK belgelerini açıkladı: AKP'nin iddiaları asılsız çıktı

AKP 40 binden fazla kısıtlı seçmenin oy kullandığını iddia etmişti. CHP tarafından açıklanan YSK sonuçlarına göre, İstanbul'da yalnızca 776 kısıtlı seçmenin oy kullandığı ortaya çıktı.

CHP, YSK belgelerini açıkladı: AKP'nin iddiaları asılsız çıktı

CHP Genel Merkez avukatı Çağlar Çağlayan İstanbul seçimlerine ilişkin YSK incelemesinin bittiğini duyurdu. AKP tarafından ’40 binden fazla kısıtlı seçmenin oy kullandığı’ iddia edilmişti ancak YSK’nin inceleme sonuçlarına göre 776 hükümlü, kısıtlı ve ölü olup yerine oy kullanılan kişi tespit edildi.

CHP Genel Merkez avukatı Çağlar Çağlayan konuya ilişkin şu sözlere yer verdi:

“YSK incelemesi bitti. hükümlü, kısıtlı, ölü olup oy kullandığ tespit edilen 776 kişi bulundu. Sonuca etkili değil. Sandık kurulu oluşumu nedeniyle de YSK iptal kararı vermiyor. O sandıklarda usulsüzlük yapıldığı kanıtlanmalı. İtiraz reddedilmeli. #imamoğlu kazandı”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da, sosyal medya hesabından Yüksek Seçim Kurulu’nun kısıtlı seçmenlerle ilgili çizelgesini paylaştı ve AKP’nin iddiasının doğru olmadığını ifade etti.

Kaftancıoğlu, “Bir şeyler olmuş diyenlere; hiçbir şey olmadığının ve hiçbir saçma argümanları kalmadığının resmidir. Saçmalıkta sınır tanımasalar da. Aşağıdaki çizelge birilerinin yüzünü kızartır mı acaba? Ve bu sonuçlar doğrultusunda Pazartesi günü YSK’nın itirazları reddedeceği açık ve nettir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise , “Baştan beri dediklerimizin hepsi doğru çıktı. AK Parti #İstanbul’da 46.426 kişinin usulsüz oy kullandığını iddia ediyordu. Bunlar içerisinden sadece 766 kişi incelemeye uygun görüldü” ifadelerine yer verdi.

https://twitter.com/MuharremErkek17/status/1124641156476952577

YSK’ya gelen İstanbul ara kararlarına göre kısıtlı seçmenlerle ilgili durum şöyle:

TMK 405-406’ya göre kesinleşen seçmenler 378

Ölü olup seçmen görünenler 8

Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlüler 93

Kasıtlı suçtan hükümlüler 63

Yerleşim yeri cezaevi olan seçmenler 1

Zihinsel engeli buşlunan ve 18 yaş ve üstü seçmenler 223