CHP Genel Başkan Yardımcısı'ndan YSK'ye itiraz tepkisi: Kararlarınızın arkasında durun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AKP'nin oyların yeniden sayılması için ilçe seçim kurullarına başvuruda bulunmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı'ndan YSK'ye itiraz tepkisi: Kararlarınızın arkasında durun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Genel Merkezi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirerek AKP’nin seçim sonuçlarına itiraz etmesine tepki gösteri.

Yüksek Seçim Kurulu’nun 2014’teki “Delilsiz, gerekçesiz mesnetsiz itirazlar reddedilecektir” kararına referans veren Erkek, “Siz geçersiz oya sandık başında itiraz etmiyorsanız, ilçe seçim kuruluna itiraz edemezsiniz. YSK’yı göreve davet ediyoruz. Lütfen kararlarınızın arkasında durun” sözlerine yer verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

”30 bin fark vardı 124 bin de geçersiz oy vardı. Mansur Yavaş geçersiz oyların yeniden değerlendirilmesi taleplerini tüm ilçe seçim kurulları reddetti. İl seçim kurulu da reddetti. Yüksek Seçim Kurulu da delilsiz gerekçesiz itirazlar reddedilmelidir diye karar verdi.”

”Şimdi bazı ilçe seçim kurulları delilsiz itirazları kabul ediyorlar.”

”YSK’nın 9 Nisan 2014 tarihli 1199 sayılı kararında ‘delilsiz, gerekçesiz mesnetsiz itirazlar reddedilecektir’ diyor. Siz geçersiz oya sandık başında itiraz etmiyorsanız, ilçe seçim kuruluna itiraz edemezsiniz. YSK’yı göreve davet ediyoruz. Lütfen kararlarınızın arkasında durun. İstanbul’daki tüm sandıkların tutanakları sistemimizde. Bunların tamamı YSK verileri ile örtüşüyor. İstanbul’da YSK’nın atıf yaptığım kararına uygun hareket eden ilçe seçim kurulları da var. Beşiktaş, Beyoğlu, Sancaktepe, Gaziosmanpaşa gibi. Sandık kurullarında 7 üye var. Oy sayılırken bir oyun geçersiz olduğunu kurul kabul ediyor. Orada neden kurul oy sayılırken bir oyun geçersiz olduğuna itiraz etmiyor da şimdi itiraz ediliyor. Hiç kimse korkmasın. Herkes rahat olsun. Bizim elimizde ıslak imzalı tutanaklar var. Biz seçimi kazandığımızı biliyoruz. Sandık bazlı maddi hatalardan kaynaklanan hatalar varsa bunlara itiraz edebilirsiniz. Zaten onlara bakınca da Ekrem İmamoğlu’nun oyları artıyor. Yangından mal kaçırır gibi sayımlara başlayamazsınız. Yangından mal kaçırır gibi oy çuvallarını partilerin yetkili temsilcileri olmadan taşıyamazsınız.”

Erkek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Sadece büyükşehir belediye başkanını seçelim, o da ilçe belediye başkanlarını belirlesin” önerisine ilişkin şöyle konuştu:

“İsterseniz büyükşehir belediye başkanlarını da Cumhurbaşkanı atasın! Yerel demokrasiye uygun değildir. İlçe belediye başkanlarının atanması yerel demokrasiye uygun değildir. Herhalde her yerde tek adam istiyorlar.”

Erkek konuşmasına şöyle devam etti:

“Delilleri yok. Delilleri olması sandık başında sayım döküm işlemleri yapılırken itiraz etmeleri gerekirdi. Zaten delilleri olmadığı için itiraz ediyorlar. Algı operasyonlarıyla gerçeğin üstünü örtemezsiniz. Seçim sürecinde kullandıkları dil nedeniyle seçim günü insanlar yaşamlarını yitirdi. Asıl şahibeli seçimler OHAL süreçlerinde yapılan seçimlerdir. Eşit olmayan tüm koşullara rağmen, Ankara’da İstanbul’da Mersin’de Adana’da kazandık.”

”Önemli olan seçim kurullarının hiçbir baskı altında kalmadan YSK kararına uygun hareket etmelerini istiyoruz biz. Biz kazandığımızı biliyoruz bunun kesinleşmesini ve gerçek gündemimize dönmek istiyoruz.”

”Ankara’da seçim kurulları, itirazları reddediyorlar. Sayım kararına il seçim kuruluna itiraz hakkımız vardır. İl seçim kurulu üyeleri evlerinde değil, görevlerinin başında olacak.”