Cerrahpaşa'da özelleştirme işçi kıyımı getirdi

"Kantin ve otoparkları ihale ile bir şirkete verilmesi açık biçimde özelleştirmedir."

Cerrahpaşa'da özelleştirme işçi kıyımı getirdi

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’ya bağlı sosyal tesis, kantin ve otoparkların özelleştirilmesi burada çalışan işçilerin iş sözleşmelerinin feshini getirdi.

AKP’nin üniversitelerin bölünmesi projesinin ardından İstanbul Üniversitesi’nde Tez-Koop-İş Sendikası üyesi 40 kantin işçisi işten atıldı. İşçi kıyımına üniversite kantininin özelleştirilmesi sonrası şirkete devredilecek olması sebep gösterildi.

Bölünen üniversitede Cerrahpaşa kampüsünde yer alan Sosyal Tesisler, kantin ve otoparkın da özelleştirileceği orada da işçi kıyımına gidileceği iddialarına sebep oldu.

Tez-Koop-İş Sendikası geçtiğimiz ay konuya ilişkin şu açıklamayı yapmıştı:

“Yıllardır İstanbul Üniversitesi bünyesinde çalışırken, üniversitenin bir bölümünün 2018 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olarak ayrılmasıyla tüm çalışanlar yönünden yeni belirsizlikler ve kaos dönemi başlamıştır.

Öğretim üyelerinden idari personeline, öğrencilerinden işçilerine kadar her iki üniversite içinde bulunanlar aradan geçen 24 ayda çok yönlü sorunlarla karşı karşıya kalmıştır.

Bugün İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’ya bağlı sosyal tesis, kantin ve otoparkları yeni yılda işletmeye başlatılmak üzere hizmet satın alımı gerekçe gösterilerek bir şirkete ihale ile verilmiştir. Burada çalışan işçi arkadaşlarımıza “burası özel bir işletmedir çalışamazsınız”denilmektedir.

Kantin ve otoparkları ihale ile bir şirkete verilmesi açık biçimde özelleştirmedir.

Bunun anlamı çok açıktır. Aralarında çok sayıda üyelerimizin de bulunduğu üniversite çalışanları, bugün büyük hak kayıplarıyla, belirsizliklerle ve işsizlikle karşı karşıyadır.”

BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI

20 Aralık Cuma günü (yarın) 11.00’da Beyazıt Meydanı’nda basın açıklaması düzenleyecek olan Tez Koop İş adına 5 nolu Şube Başkanı Selahattin Karakurt Manifesto‘ya konuştu. Sürece dair bilgi veren Karakurt, 31 Aralık itibariyle 40 civarında işçinin iş akitlerinin sonlandırılacağından bahsedereken; “Özelleştirme istemiyoruz, orası bizim iş yerimiz. Hocalarımız ve öğrenciler de özelleştirme sonrası fiyat artışı ile mağdur olacaklar. Birlikte bir mücadele örüyoruz. Emek güçlerini basın açıklamamıza davet ediyoruz.” diye konuştu.