Ceren Damar'ın katilinden tepki çeken ilişki iddiası

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel’in katili Hasan İsmail Hikmet, Ankara 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktı.

Ceren Damar'ın katilinden tepki çeken ilişki iddiası

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel, 2 Ocak 2019’da üniversite yerleşkesindeki odasında sınavda kopya çekerken yakaladığı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından tabancayla vurulduktan sonra bıçaklanarak öldürüldü. Olayın ardından kaçan Hasan İsmail Hikmet, polisin takibi soncu yakalanarak tutuklandı. Olayla ilgili yürütülen soruşturma 7 ayda tamamlanarak Hasan İsmail Hikmet hakkında ‘tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı.

Şenel’in babası Mustafa Damar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Bugün buraya Ceren Damar Şenel’in bir cani, bir canavar tarafından iki el silahla vurularak yere yığılmasına rağmen 28,5 santim özel üretilmiş bıçakla bir bıçak darbesi, iki bıçak darbesi… Onyedi bıçak darbesi ile sırtından kalleşçe vurarak katleden bir canavarın bir mahlukun davasını görmeye geldik” diye konuştu.

Açıklamanın ardından Şenel’in ailesi ve yakınları, duruşmayı takip etmek üzere adliyeye girdi.

KATILMA TALEPLERİ ALINDI

Mahkeme, sanığın savunmasına geçilmeden önce katılma taleplerini aldı. Ceren Damar Şenel’in yakınları, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çankaya Üniversitesi’nin katılma taleplerini kabul eden mahkeme, aralarında Ankara Barosu olmak üzere çok sayıda baro ile kadın ve eğitim örgütlerinin katılma taleplerini ise kabul etmedi.

SANIK TAKIM ELBİSEYLE SALONA GELDİ

Duruşmaya takım elbiseli ve kravatlı gelen sanık Hikmet, “23 yaşındayım, bu vahim olaydan dolayı çok pişmanım. Benim yaşadığımı kimse yaşamak istemez. Olaydan önce ve sonrasında zaten psikolojik tedavi görüyordum. Bu yüzden kafamı toparlayamıyorum” diyerek başladığı savunmasının devamını kâğıttan okuyacağını söyledi.

TEPKİ ÇEKEN İLİŞKİ İDDİASI

Sanık Hasan İsmail Hikmet, savunmasında Şenel’i iddia edildiği gibi kopya çekerken yakaladığı için değil, ilişkileri olduğu ve kendisini terk ettiği için yaptığı baskı ve tehditlerden bunaldığı için öldürdüğünü söyledi. Tutuklu sanığın sözlerine Şenel’in ailesi ile izleyiciler, “Adam ol, insan mısın sen?” diye bağırarak tepki gösterdi.

YAKIN ARKADAŞ YALANLADI

Tanık Burak Özduran ise sanıkla geçmişte yakın arkadaş olduklarını belirtti. Sanıkla o dönemde günde 7-8 saat birlikte geçirdiklerini anlatan Özduran, Hikmet’ten, Ceren Damar Şenel ile ilişkisi bulunduğuna yönelik hiçbir şey duymadığını ifade etti.

EŞİ SALONDAKİLERİ SAKİNLEŞTİRDİ

Hikmet’in, “Sevdiğimin kadını kaybetmenin tarifi yok” sözlerine, Şenel’in yakınları, avukatları ve izleyiciler tepki gösterdi. Şenel’i eşi Levent Şenel, ayağa kalkarak, “Lütfen herkes sakin olsun. Gereken cevabı ben vereceğim” diyerek, salondakileri sakinleştirdi.

Savunmasına devam eden tutuklu sanık, 2015 yılında ders kaydını yaparken Ceren Damar Şenel ile tanıştığını anlatarak, “Daha sonra duygusal ilişkimiz oldu. Benim kız arkadaşım vardı. Kız arkadaşımdan ayrılmamı söyledi. Ben önce reddettim. Ancak arkadaşlığımızı sürdürmeye devam ettim. Birkaç kez cinsel birlikteliğimiz olmuştur. ‘İlişkimizi kız arkadaşına söylerim’ diye beni tehdit etti. Ceren çok kıskanıyordu. Ceren’in yüzünden kız arkadaşımla ilişkimi bitirmek zorunda kaldım” diye konuştu. Bu iddialar üzerine salondakiler, “Adam ol, insan mısın sen?” diye bağırdı.

KOPYA ÇEKERKEN YAKALANDIĞINI İTİRAF ETTİ

Sınavda kopya çekerken Ceren Damar Şenel tarafından yakalandığını itiraf eden sanık Hikmet, şunları söyledi:

“O gün herkes kopya çekiyordu. Ceren Damar’dan ayrıldığım için sadece benimle uğraşıyordu.  Bana daha önce sürekli, ‘seninle uğraşacağım senden intikamı alacağım’ diyordu. Her sınavda yanıma gelerek, başımda durarak, görevli oluyordu. Olayın yaşandığı gün üçüncü sınavım vardı. Üç sınavımın olduğunu, eski günlerin hatırına toleranslı davranmasını istedim. Sınav başladıktan sonra kopya çekmeye başladım. Yanıma gelerek, kopya malzemelerimi aldı. Benimle uğraşacağını söyledi. İntikamını alacağını söyledi. ‘Annene nasıl FETÖ’den işlem yaptıysam sana da aynısını yaptıracağım’ dedi.  Annemi bu işe karıştırdığı için sinir krizi geçirdim. Annem hakkında söylediği sözleri unutamadım. Geçirdiğim zor zamanları düşündükçe sinirlendim. Babamın silahını aldım. Plan ve tasarlama yapmadım. Ceren, annemi bu işe karıştırmasaydı bu vahim olay olmayacaktı. Yanına gittim, Ceren’e, ‘Nasıl bir insansın, FETÖ iftirası atılmasında ilgin var mı?’ diye sordum. Ceren bana bağırdı, ‘Seni de harcarım’ dedi. O anda sinir krizi geçirdim. Ceren’i bıçakla yaraladım. Silahı kafama dayadığım sırada birkaç kişi geldi. Silah ateş aldı, Ceren’e isabet etti. Öldürmek istemedim. Üzgünüm.”

‘KATİLİN ANLATTIĞI HİKÂYE’

Söz alan Ceren Damar Şenel’in babası Mustafa Damar, sanığın anlattıklarının Brezilya dizilerinin senaryoları gibi olduğunu belirterek, “Ceren iyi yetiştirilmiş iyi eğitim almış, ahlakla donatılmış bu toplumun yetiştirdiği çok değerli kıymetli bir evlat, bir bilim kadınıdır. Yurt dışında eğitim görmüştür. Değerlerimize sahiptir. Kızımın görev yaptığı yer yüzlerce öğrencinin görev yaptığı, günde onlarca eğitim gören insanlarla birlikte olduğu, iletişim kurduğu bir kurumda çalışıyor. Katilin bu anlattığı hikâyeleri nereye oturtacağız bilemiyorum. Niye böyle saçma bir senaryo yazdılar bilemedim” diye konuştu.

‘ANNESİ OLAY SONRASI OKULA GİDİP ARACI ALMIŞ’

Baba Damar, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu katilin anne ve babası polis kökenlidir. Katil annesi, FETÖ’den ihraç ediliyor. Olay oluyor, biz acımızla yanarken, bu katilin annesi ve babası emniyette cirit atıyor. Annesi okula gidip, katilin aracını alıyor. Delil karartıldığını düşünüyorum. Bir de ‘ilişkimiz var’ diyor. Bir aynaya bak bir de kızıma bak. Allah aşkına sen kimsin ya? 2016 yılında annesi FETÖ’den ihraç edilmiş. Üç yıl sonra olay yaşanıyor. Bir insana iftira atmak insanlığın en alçak seviyesidir. Annesi otomobili kaçırıyor, bir gün sonra ‘araçta intihar mektubu buldum’ diyor. Olaydan önce yazıyorsun, ondan sonra da ‘bilerek öldürmedim’ diye yazıyorsun. Bu mektubun annesi ve babasının polis gözetiminde iken yazıldığı kesin. Polislerin ona yardım ettiği açıktır. Zalim hak ettiği zaman adalet tecelli edecektir. Beceriksiz bir senaryo yazmıştır.”

‘ÖLMÜŞ İNSANIN ARKASINDAN İFTİRA ATAN HAYSİYETSİZ’

Anne Feyza Damar da sanığın sözlerine tepki göstererek, “Böyle bir katili yetiştirmek için çok yorulmuşlar. Ölmüş insanın arkasından attığı iftira onun bir kez daha ne kadar şerefsiz, haysiyetsiz olduğunu göstermiştir. Kızım süt kadar temiz” diye konuştu.

‘MASUM İNSANA KALLEŞÇE SALDIRIYOR’

Ceren Damar Şenel’in eşi Levent Şenel ise, eşiyle ilişkisinin 2011 yılında başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bugün bile eşime duyduğum aşk, sevgi ve güven devam etmektedir. Karşımda kendi emeği ve bilgisi ile sınavı bile geçemeyecek, hırsızlık denilen kopya işlemini şiar eden bir zat duruyor. Masum, savunmasız güçsüz bir insana arkasından saldırıyor. Kalleşçe saldırıyor. Dolayısıyla ağzından çıkanların hiçbir kıymeti yoktur. Söyledikleri yalandan iftiradan ibarettir. Ceren’in hayalleri vardı. Çocuklarının olması, haysiyetli öğrenciler yetiştirmek gibi. Ceren hayatına mal olmasına rağmen korkmadı. Ceren hoca başkalarının tanımadığı öğrencilerin hakkını korumak için canını vererek, son dersini Türkiye’ye vermiştir. Bıçakla değil kalemle, silahla değil kitapla yaşadı. Kimseye iftira atmadı. Kimseye kalleşçe saldırmadı. O vicdanlı bir anne ve baba tarafından yetiştirilmiş bir vatan evladıdır. Bu şahıs yüce Türk yargısını yanıltamayacak. Son nefesini verdiğinde Allah’ı da yanıltamayacak. Ahirette Ceren Damar Şenel seni bekliyor olacak.”

SAVUNMA HAKKIM ELİMDEN ALINIYOR’

Duruşmaya öğleden sonra tanık ifadelerinin dinlenilmesi ile devam etti. Avukatların sorularını da yanıtlayan Hasan İsmail Hikmet, olayı planlamadığını ifade ederek, “Ben bu olayı planlamış olsam başıma maske takardım, ben gerizekalı mıyım? Oda da 2 kişiydik, başka kimse yoktu. Bu olayı işlediğim için gerçekten pişmanım, savunma hakkım elimden alınıyor. Olaydan sonra ailemle birlikte polise teslim oldum” dedi. Hikmet’in avukatı da müvekilinin cinsel istismar mağduru olduğunu ve meşru müdafa hakkını kullandığını söyledi.

‘OĞLUMU ALARAK EMNİYETE GİTTİK’

Tanık olarak dinlenen Hasan İsmail Hikmet’in babası Ömer Hikmet, oğlunun işlediği cinayeti eşinden öğrendiğini söyledi. Hikmet “Olayda kullanılan silah benim üzerime kayıtlı silahtı. Oğlum evde ara ara hocası Ceren’le sıkıntısı olduğundan bahsedirdi. Olay günü eşim beni aradı ve durumu anlattı. Eşimle buluşarak Konya yoluna gittik. Hasan İsmail bizi orada bekliyordu. Onu alarak emniyet müdürlüğüne gittik. Silah ve bıçağı teslim ettik.” dedi. Duruşmada diğer tanıklarında ifadelerine başvuruldu.

DURUŞMA 29 KASIM’A ERTELENDİ

Mahkeme Heyeti tanıkların dinlenilmesi, eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 29 Kasım tarihine erteledi. Mahkeme çıkışı açıklama yapan Ceren Damar Şenel’in babası Mustafa Damar “Bugün sabah Ankara Adliyesi’ne geldiğim duygularla, şu an bulunduğum duygular arasında büyük fark olduğunu ifade etmek istiyorum. Sabah geldiğimde kafamda birçok soru işareti endişeler mevcuttu ama şu an itibariyele hiçbir endişem, tereddütüm, tedirginliğim kalmadı. Bugün onun mücadelesini vermeye geldik buraya, bugün onun için adalet aramaya geldik buraya. Bugün bu temiz nadide toplumda başka Ceren’ler ölmesin diye omuz omuza mücadeleye vermeye geldik” diye konuştu.

Ceren Damar Şenel’in eşi Levent Şenel ise “Bugün burada kısacık ömrünü, gencecik ömrünü adaletle mücadeleye adamış bütün ömrünü haklının hakkını haksıza yedirmemeye adamış ve bu yolda canını bile vermeyi göze almış bir eğitim şehidinin kocası olarak bulunuyorum. Bugün rahmetli eşimin ilk duruşması görüldü. Bu duruşmada bizler gurur ve şerefle hazır bulunduk. Onun sesi olduk. Sanık tarafı son derece akla, insafa ve izana sığmayan bir takım mesnetsiz iddia ve iftiralar gündeme getirmiştir eşim hakkında. Bunların şahsım ve ailemiz nezninde hiçbir itibarı yoktur. Ceren hoca ömrünü öğrencilerine, adelete, eşitliğe ev hukuka adamıştır” dedi.