Ceazevinde 40 tutuklu hemoroid hastaladığına yakalandı

Tokat Cezaevi’nde 40 tutuklunun hemoroid hastalığına yakalandığı iddia edildi.

Ceazevinde 40 tutuklu hemoroid hastaladığına yakalandı

Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aydın Değirmenci, bölgede yayılan hastalıklardan dolayı 40’a yakın tutuklunun hemoroid hastalığı ile savaştığını belirterek, önlem alınmaması halinde durumun daha da kötüleşeceğini söyledi.

Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ve tutukluların karşı karşıya kaldığı zorluklar her geçen gün artarak devam ediyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, Türkiye ve bölge cezaevlerinde 457’si ağır olmak üzere bin 333 hasta tutuklu ölüm sınırında bulunuyor.

Gün geçtikçe durumu kötüleşen hasta tutuklulardan Aydın Değirmenci, “örgüt üyesi” olduğu iddiasıyla 8 yıldır tutuklu bulunuyor. İHD Genel Merkezi, hasta tutuklularda listesinde olan Değirmenci, cezaevinde kolon kanserine yakalandı. Değirmenci aynı zamanda yüksek tansiyon ve şeker hastası. Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan Değirmenci, cezaevindeki kötü koşullardan dolayı kendisi gibi diğer tutukluların da sağlık durumunun kötüleştiğini aktardı.

‘HASTALIK BAŞINI ALMIŞ GİDİYOR’

Mezopotamya Ajansı‘nın haberine göre, cezaevinde karşılaştıkları hak ihlalleri ve yaşadıkları sağlık sorunlara ilişkin mektup yazan Değirmenci, yakın zaman içerisinde 40 tutuklunun hemoroid hastalığına yakalandığını söyledi. Değirmenci, ailelerinin yaşadığı kente yakın bir yere sevk edilme taleplerinin ise reddedildiğini kaydetti.

Hastalıklarla boğuşan tutukluların tedavi haklarının ihlal edildiğini vurgulayan Değirmenci şunları yazdı:

“3 yıl 6 aydır bu cezaevinde tutukluyum. Farklı farklı hastalıklar türüyor. Son dönemlerde hemoroid hastalığı başını almış gidiyor. Buranın havasından mıdır suyundan mıdır bilinmez çok soğuk olduğu için 40 yakın arkadaşımız bu hastalıkla savaşıyor. Bunlara rağmen iyi olmak zorundayız. Burada durumlar hiç iyi değil, günden güne zorluklar içindeyiz. Belki önümüzdeki günlerde iletişim ve haberleşme cezaları gelebilir bizlere. Hakkımızda 4 dosya açıldı. Bakalım bunun sonun nereye varacak. Bir dosyamızı ağır cezaya verdik. Önümüzde 3 dosya daha var. Birde aileden çok uzaktayız. Yılda bir aile görüşe geliyor. Hakkâri’den buraya 21 saatlik yol var. Bu son aylarda Amed, Patnos ve Van gibi yerlere sevk istedik. Buranın yazı mı daha sıcak yoksa kışımı daha sıcak bilmiyoruz.”