ÇAYKUR borç yapılandırmasına gidiyor

Erdoğan'ın yerel seçimler öncesi meydanlarda bedava dağıttığı çayların üreticisi ÇAYKUR, borç yapılandırmasına ve sermaye artırımına gitmek istiyor.

ÇAYKUR borç yapılandırmasına gidiyor

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, son iki ayda çaya yapılan ikinci yüzde 15’lik zammı değerlendirdiği Bloomberg HT yayınında ÇAYKUR’un borç yapılandırması ve sermaye artırım talebine dair de açıklamalarda bulundu.

ÇAYKUR’un geçen yıl 657 milyon TL zarar açıkladığını hatırlatan Alim, kredi maliyetlerindeki yüksek orana dikkat çekerek, “Kredi faiz oranları çok yüksek. İnşallah bu faiz oranları düşerse biz de borçları yeniden yapılandırıyoruz. Bu haliyle geçen seneden çok daha aşağıda zarar gerçekleşecektir. Sanırım bilançodaki düzelme önümüzdeki seneye kalır” dedi.

ÇAYKUR olarak yaş çay alımını yaptıktan bir ay sonra üreticinin mağduriyetini gidermek için çay parasını ödediklerini ifade eden Alim, “Bu da peşin gibi oluyor. Kurumun öz sermayesi yeterli olmadığı için bankalardan ister istemez kredi alıyoruz. Kredilerde faiz oranları da daha düne kadar yüzde 30-34 civarlarındaydı. Yüzde 25’lerin çok üzerindeydi. Ancak şimdi yüzde 17,45’lere kadar düştü. Daha da düşeceği söyleniyor. Zaten bizim tüm bilanço tablolarındaki zararımız genelde banka kredilerinden kaynaklı. Onun haricinde tamamen tasarruf tedbirleri içerisinde faaliyetlerimize devam ediyoruz” dedi.

“ÇAYKUR’UN 1-1,5 MİLYAR TL SERMAYE ARTIŞINA İHTİYACI VAR”

ÇAYKUR her ne kadar özerk bir yapıda olsa da çalışmalarının ve ödemelerinin Hazine’ye bağlı şekilde devam ettiğini kaydeden Alim, ÇAYKUR olarak arzu ve isteklerinin sermaye artırımı yönünde olduğunu söyledi.

ÇAYKUR, 2018’de 42 milyon lira kâr beklerken, rekor zarara imza atarak, 657 milyon lira zarara uğradı. ÇAYKUR, 2019’da sadece reklam için 11 milyondan fazla para harcadı.

Alim, “Bir sermaye artışı olması durumunda tabii ki faiz giderimiz de olmayacağından bilançodaki herhangi bir harcama kaleminden kaynaklı zarar olmadığı için ÇAYKUR tamamıyla kendi ayakları üstünde, denk bir bütçeyle hatta kâr da yapabilecek bir kuruluştur” dedi.

Sermaye artırımı konusunda Hazine’den talepte bulunduklarını ifade eden Alim, sonucun henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi.

Alim, “Her ay sonu yaş çay bedeli öderken, sermaye artışı yapılmasının doğru olacağını belirterek Hazine’den sermaye artışı istiyoruz. ÇAYKUR’un kredi ve faizlerinden kurtulabilmesi için en az 1-1,5 milyar liralık sermaye artışına ihtiyacı var” dedi.

“YIL İÇERİSİNDE BAŞKA BİR ZAM DÜŞÜNMÜYORUZ”

Son 2,5 yıldır kuru çaya zam yapılmadığını hatırlatan Alim, “Kurumun da belli bir maliyet yükü vardı. Tüketiciye de maliyetlerin tamamının yansıtılmaması adına yüzde 30’luk zammı ikiye böldük. Yüzde 15’lik zammı ilk zammı 2 ay önce yaptık, 15’ini de şimdi yaptık. Sonuçta başka ürünlerle karşılaştırıldığında yüzde 30 zam yine de maliyetlerin altında kalıyor” dedi.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) kuru çay fiyatına yüzde 15 zam yaptı. Geçen haziran ayında da çaya yüzde 15 zam gelmişti.

Alim, şimdilik bu şartlarda yıl içerisinde kuru çay için başka bir zam düşüncelerinin olmadığını söyledi.

ÇAYKUR, son 10 yılın üç yılında kâr ederken, geri kalan yedi yıl zarar açıkladı ancak son iki yıldaki zarar dikkat çekici.

2017 yılında 267.6 milyon lira zarar açıklayan ÇAYKUR, 2018 yılında 42 milyon lira kar beklentisine karşın 657 milyon 86 bin lira net zarar açıklamıştı.