Çavuşoğlu'ndan yüksek harcama savunması: Döviz yükseldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2018 yılında yükselen harcamalara 'dolar yükseldi' diye cevap verdi

Çavuşoğlu'ndan yüksek harcama savunması: Döviz yükseldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun Dışişleri Bakanlığındaki harcamaların yükselmesinin nedenini sorduğu soruya “Dolar yükseldi” şeklinde cevap verdi.

Bakanlıkların bütçelerine ilişkin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde geçmiş dönemlere ait harcamaların gerekçeleri, muhalefet partisi milletvekilleri tarafından doğrudan bakanlara soru olarak yöneltildi.

MAAŞLAR YABANCI PARA CİNSİNDEN ÖDENİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 2018 yılında başlangıç ödeneğinin üzerinde harcama yapıldığını hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Dışişleri bütçesinde yatırım harcamalarının azalıp personel ödeneklerinin artmasının nedenini sordu.
“Personel ödeneklerinin, mal ve hizmet alımlarının önceden öngörülmemesinin nedeni nedir?”diye soran Kuşoğlu’na Bakan Çavuşoğlu dolar kurunu işaret etti.

Çavuşoğlu yazılı olarak verdiği yanıtta, “Bakanlığımız dış temsilciliklerinde görev yapan personelin maaş ve sosyal hakları yabancı para cinsinden tahakkuk ettirilmektedir. 2018 mali yılında bu kalemden tefrik edilen ödenekler yetersiz kalmıştır. Söz konusu ödenek üstü harcamanın tamamı mali mevzuat gereğince zorunlu ödenmek durumunda kalınan maaş ve sosyal güvenlik prim ödemelerinden oluşmaktadır” dedi.

ÖZEL HESAPTAKİ PARA ‘ULUSLARARASI ZİRVELER’ İÇİN KULLANILMIŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kuşoğlu’nun Bakan Çavuşoğlu’na yönelttiği sorulardan bir diğeri de bakanlığın kesin hesap rakamlarına ilişkin oldu. 2018 yılında Dışişleri Bakanlığı’na toplam 3 milyar 310 milyon 380 bin TL ödenek ayrıldığını belirten Çavuşoğlu yapılan ekleme ve düşmeler sonucunda bütçenin 3 milyar 784 milyon 191 bin 698 TL’ye çıktığını belirtti. Çavuşoğlu 2018 yılındaki toplam harcamanın ayrılan bütçeden 10 milyon TL fazla olduğunu, yani 3 milyar 886 milyon 937 bin 139 TL olarak gerçekleştiğini anlattı.
Gazete Duvar‘dan Serkan Alan‘ın haberine göre, Kuşoğlu’nun Bakanlık bütçesinde E cetveli olarak tarif edilen özel hesaba aktarılan meblağların içeriğinin ne olduğu sorusuna ise Çavuşoğlu yapılan harcamaları kalem kalem sıralayarak yanıt verdi. 2018 yılında Dışişleri Bakanlığı’nın özel hesaba aktarılan 27 milyon 59 bin TL’lik harcaması Çavuşoğlu’nun ifadeleriyle şu şekilde kullanıldı:
*Kıbrıs politikamızın etkin şekilde yürütülmesi için yapılan harcamalar.
*Yurtdışında ülkemizin tanıtımı için gerçekleştirilecek önceden öngörülmeyen faaliyetler.
*Son anda ortaya çıkan ve bütçe hazırlanma aşamasında kesinleşmeyen ülkemizin ev sahipliğinde düzenlenecek uluslararası zirvelerin harcamaları.
*Bakanlığımın yurt dışında açılan yeni temsilcilikleri ile daha önceden açılmış ancak mücbir sebeplerle tahliye edilmiş temsilciliklerinin yeniden faaliyete geçirilmesi aşamasındaki ivedi giderler.