Çavuşoğlu'ndan Almanya'nın 'güvenli bölge' önerisine destek

"Almanya ile yakın ilişki içerisinde olma talebindeyiz. İş birliklerine açık bir ülkeyiz. Dayanışma içinde olmamız lazım. Yeter ki yanlış anlaşılmalara mahal vermeyelim."

Çavuşoğlu'ndan Almanya'nın 'güvenli bölge' önerisine destek

Çavuşoğlu, Almanya’nın Suriye sınırına önerdiği ‘uluslararası güvenli bölge’ fikrinin Erdoğan’ın 8-9 sene önce ortaya attığı bir fikir olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Almanya’dan müttefiklik hukukuna uygun davranmasını beklediklerini belirtirken, Almanya ve Türkiye arasındaki bağın güçlülüğüne vurgu yaptı.

Çavuşoğlu görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

“Almanya’dan beklentimiz aramızdaki müttefiklik hukukuna uygun davranmasıdır.İkili ilişkilerimize değinme imkanı bulduk. Güçlü bağlarımız var. İlişkilerimizi birçok alanda Almanya ile götürme arzusu içerisinde olduk. Bundan sonra bahsettiğimiz tüm konularda Almanya ile yakın ilişki içerisinde olma talebindeyiz. İş birliklerine açık bir ülkeyiz. Dayanışma içinde olmamız lazım. Yeter ki yanlış anlaşılmalara mahal vermeyelim.”

Çavuşoğlu basın mensupların soruduğu “Alman savunma bakanı bir güvenli bölge önerdi. Türkiye’nin bu konudaki tutumu nedir?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Bizim de gördüğümüz öncelikle Almanya bu konuda kendi içinde anlaşsın. Farklı görüşlerin olduğunu görüyoruz bu da tabii doğal. Fakat birlikte güvenli bölge oluşturma konusu Erdoğan’ın 8-9 sene önce ortaya attığı bir fikirdi. O dönemde Merkel’le görüşmüştü. Nasıl bir güvenli bölge oluşsun, göçmenlerin ve yerinden edinmiş insanların buraya dönmesi konusunda güzel bir fikirdi. Ancak Obama havadan güvenliğin sağlanamayacağı konusunda bu fikri reddetti. En son Trump’un böyle bir teklifi oldu. ABD ile biz samimi bir çaba sarf ettik ama ABD’nin samimi olmadığını sahada gördük. Sonra bir harekât başlattık. Sonra ABD ve Rusya ile mutabakata vardık. Bu bölgelerden teröristlerin temizlenmesi, mültecilerin ve de yerinden edilmiş insanların güvenli bir şekilde buralara dönmesi söz konusu. Bunlara katkı sağlamak isteyen varsa biz açığız.” Maas ise görüşme ilgili şunları kaydetti: “Avrupa Birliği’nin tutumu Türkiye’nini harekâtıyla ilgili siz de biliyorsunuz. Bunları tekrar ele aldık. Aramızda önemli görüş ayrılıkları var. Ciddi bir diyaloğa ihtiyacımız var. Biz bu diyalogu sürdürmek istiyoruz. Bölgede ortak sorumluluğumuz var. Türkiye’nin AB ile ilişkisi açısında ortak sorumluluklarımız var. NATO’daki müttefikliğimiz açısında da bu diyaloğumuz önemli. Şu anda bu savaşın fazlasıyla uzun sürdüğünü görüyoruz. Yine korkunç bir savaşın yaşanıp insanların acı çekmesini istemiyoruz. Bunun için hepimizin sorumluluğu var.”