Çavuşoğlu: Türkiye'nin eksen kayması yok

avuşoğlu, ABD'deki son ziyaretinde de "bizim stratejik hedeflerimizde hiç bir sapma yok" mesajını yineledi.

Çavuşoğlu: Türkiye'nin eksen kayması yok

NATO’nun kuruluşunun 70. yılında ABD’de bir dizi toplantı ve ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’deki son ziyaretinde de “bizim stratejik hedeflerimizde hiç bir sapma yok” mesajını yineledi.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen ve iki gün süren toplantılar boyunca, Türkiye’nin dış politikada izlediği siyasette önemli mesajlar vermişti.

Mevlüt Çavuşoğlu son olarak, Kuzey Carolina eyaletinin Chapel Hill kentinde yaşayan Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar’ı ziyaret etti. Çavuşoğlu, ABD’deki son ziyaretinde de ‘eksen kayması’ eleştirilerine dönük yanıt verirken; ‘stratejik hedeflerimizde hiç bir sapma yok’ mesajını paylaştı.

New York, Washington ve Miami’nin ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Amerika ziyaretindeki son durağı Kuzey Carolina oldu.

2015 yılında aldığı ödülle Nobel sahibi ilk Türk bilim insanı olan Aziz Sancar, bölgeye giden ilk Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu kapıda karşıladı. Sancar, Mevlüt Çavuşoğlu’na laboratuvarında çalışmalarını anlattı.

Daha önce kentte bir ‘Türkevi’ açan Aziz Sancar ve eşi Gwen Sancar tarafından kurulan Sancar Vakfı’nın yeni ve daha geniş kapsamlı ‘Türkevi’ projesini inceleyen Bakan Çavuşoğlu, bölgede yaşayan Türk toplumu temsilcileriyle de bir araya geldi.

Çavuşoğlu, “Siyasette, bilimde, sanatta çok başarılı olabilirsiniz ama geldiğiniz yeri unutursanız bunun bir anlamı yok. Aziz Hoca geldiği yeri unutmayan ve başarısının temelindeki değerleri hiç bir zaman kaybetmeyen bir büyüğümüzdür ve şimdi de kendisi gibi başarılı olmakta isteyen akademisyenlere ve öğrencilere sahip çıkmak istiyor” diyerek Aziz Sancar’a teşekkür etti.

Türkiye’nin dış politikasına ilişkin mesajlar da vermeyi ihmal etmeyen Çavuşoğlu son ziyaretinde de, “Dünyanın her yerinde varız ve dış politikamızı dengeli bir şekilde götürüyoruz, bizim stratejik hedeflerimizde hiç bir sapma yok, elbette Avrupa, ABD ile ilişkiler, özellikle NATO bizim için önemlidir ama bugün çok yönlü dış politika izliyorsanız herkesle ilişkileriniz çok iyi olacak, bizim gittiğimiz yerlerde var olan ülkelerin bizim dış politikamıza sorgulamasına izin veremeyiz . Onlar gittiği zaman gayet güzel oluyor, biz gittiğimiz zaman eksen kayması oluyor” dedi.