Çavuşoğlu Trump'ın 'güvenli bölge' teklifini savundu, İdlib için Rusya'yı suçladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump'un "güvenli bölge" fikrini savunduklarını belirtirken, İdlib'deki durumdan da Rusya ve İran'ı sorumlu tuttu.

Çavuşoğlu Trump'ın 'güvenli bölge' teklifini savundu, İdlib için Rusya'yı suçladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump’un Türkiye paylaşımına ilişkin, “Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz” derken “30 kilometrelik güvenli bölge” fikrine karşı olmadıklarını belirtti.

Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn ile Dışişleri Bakanlığı Resmi Konutu’nda ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, Trump’ın Twitter paylaşımlarına ilişkin, “Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz. Güvenli bölge teklifi Sayın Cumhurbaşkanınındır. Kararlılığımızı görünce güvenli bölge teklifini ortaya attılar. Buna karşı değiliz.” dedi.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Kürt kardeşlerimizin en büyük dostu Türkiye’dir. Kürtlerle teröristeri bir tutarak bir yere varamayız. Bunu ABD’li ve Avrupalı muhattaplarımıza anlatıyoruz. Trump çekilme kararını açıkladıktan sonra üzerinde baskı var. O tweet’i de iç politika için attı. Türkiye’yi ekonomik olarak tehdit etmekle bir yere varılamaz. Türkiye hiçbir tehdide papuç bırakmaz. Bir taraftan ekonomik zorluklar, diğer taraftan terör tehdidi gösterildiği zaman bu millet der ki ben aç kalırım susuz kalırım terörle mücadele ederim.”

“İDLİB TERÖR YUVASI OLDUYSA SORUMLUSU…”

İdlib’deki duruma ilişkin de konuşan Çavuşoğlu, Suriye’nin mütteffiki Rusya ve İran’ı üstü kapalı şekilde suçlayarak “İdlib bir terör yuvası olduysa bunun sorumlusu rejim ve onun destekçisi ülkelerdir. Daraa’dan otobüslerle teröristleri getirip İdlib’e bıraktılar. Amaçları da belliydi bu teröristleri bahane ederek İdlib’e saldırmaktı bunu da gerçekleştirdiler.” iddiasında bulundu.

İdlib’e ilişkin mutabakatın “zor da olsa başarılı bir şekilde” yapıldığını öne süren Çavuşoğlu, “HTŞ’nin yada El-Nusra’nın İdlib’de yüzlerce noktayı ele geçirdiği söylemi doğru değildir. Zaten büyük bir kısmı silahtan alındırılmıştır. Bunlar terör örgütü, terör örgütlerinin amacı bellidir. Bunlarla ne yapacağımızı özellikle yabancı terörist savaşçıların durumunu da görüşmemiz gerekiyor.” diye konuştu.