Çavuşoğlu: Pompeo ile S-400 konusunu görüşeceğiz

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alım sürecinin ertelenmesi tartışmalarına ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bizim tarafımızdan erteleneceği açıklaması yapılmadı, Pompeo ile S-400 konusunu görüşeceğiz" diye konuştu.

Çavuşoğlu: Pompeo ile S-400 konusunu görüşeceğiz

Reform Eylem Grubu Toplantısı sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kimi açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Önümüze çıkan tüm engellere rağmen AB hedefimizden hiç şaşmadık. Vize serbestisi uygulamasının tamamlanması önceliğimizdir. Bizim AB’den beklentimiz gayet basit, diğer üye ülkeler gibi davranılmasını bekliyoruz. AB’nin şunu iyi anlaması lazım, güçlü AB’nin yolu Türkiye’nin üyeliğinden geçer.

AB sadece Türkiye’ye yönelik değil diğer ülkelere göre aldığı kararlar ve anlaşmalara uymadığı için güveni sarsılmıştır. Vize serbestisi sadece bizim için değil onlar için de önemli. 6 kriter üzerinde AB ile müzakerelerimizi yürütüyoruz. Her bir kriter için yakınlaşmalar olduğunu söyleyebilirim.”

‘Son sözü uzmanlar söylemeli’

‘Türkiye’nin S-400 çalışma grubunu oluşturma teklifi, ABD ile herhangi bir uzlaşı bulma çabasıdır.

S-400’ün Türkiye’ye getirilmesi konusunda bizim tarafımızdan erteleme açıklaması olmadı. Hİç alınmaması yönünde diğer ülkelerden yorumlar geliyor. ABD’nin bazı iddiaları var. F-35’ler dahil NATO sistemlerine verebileceği zararlar olduğu söyleniyor. Son sözü uzmanların söylemesi gerektiğini söyledik. Ortak çalışma grubu kurulması ve buna NATO’nun başkanlık etmesi gerektiğini söyledik. Bu konuda ne yaptığımızı biliyoruz. Cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile S-400 konusunu görüşeceğiz.”

ABD kendine güveniyorsa…

“Vize serbestisi konusundan bahsettiniz. 6 kriterle ilgili son durum nedir? Kriterler tamamlandıktan sonra vize serbestisini sağlayacağına inanıyor musunuz?” sorusuna Çavuşoğlu şu cevabı verdi:

“Bu soruyu niye sordunuz? Elbette AB sadece Türkiye’ye yönelik değil diğer ülkelere yönelik aldığı kararlar, hatta bazı anlaşmalara zamanında uymadığı için güvenilirliği sarsılmıştır. Vize serbestisi AB için de önemlidir. 6 kriterin yerine getirilmesi için çalışma grubu oluşturduk. İlgili bakanlıklardan arkadaşımız da var. 6 kriter üzerinde AB ile de müzakerelerimizi yürütüyoruz. Bu müzakereler sürecinde, her bir kriter içinde yakınlaşmaların olduğunu söyleyebilirim. Kriterlerin içindeki bir çok konu bakımından esasen yakınlaşmamız var. Ama bazı kriterler üzerinde halen çalışıyoruz. Farklı anladığımız kelimeler ya da cümleler var. Bunun üzerinde de müzakereleri sürdürüyoruz.

Eğer ABD bu konuda kendine güveniyorsa, iddialarında eminse bu çalışma grubuna evet demesi gerekiyor.

Son günlerde çalışma grubunun oluşturulması ve görevi bakımından bazı görüş alışverişleri oldu ABD’yle… Ve önümüzdeki süreçte karşılıklı teklifleri değerlendirmeye devam edeceğiz.”