Çavuşoğlu, NATO'nun 70. yıl dönümünde Washington'da: S-400’ü almak durumunda kaldık

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ve iki gündür süren toplantıda, Türkiye'nin dış politika önceliklerini anlattı.

Çavuşoğlu, NATO'nun 70. yıl dönümünde Washington'da: S-400’ü almak durumunda kaldık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO’nun kuruluşunun 70. yıl dönümü dolayısıyla Washington’da düzenlenen toplantının iki oturumunda konuştu. Çavuşoğlu Washington ziyareti kapsamında, Kanada, Karadağ, Almanya, Norveç ve Fransa Dışişleri Bakanları ile de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ve iki gündür süren toplantıda, Türkiye’nin dış politika önceliklerini anlattı.

Basına kapalı gerçekleştirilen oturumlara katılan Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından, “NATO DB Toplantısının ilk oturumunda, 70. yıl dönümünde NATO’nun geleceği için birlik, uyum ve dayanışmanın kilit unsurlar olduğunu ifade ettik.” açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu, ikinci oturumla ilgili olarak ise “NATO DB Toplantısında, toplumları tehdit eden terörle mücadelede ayrım olmadan tam dayanışma ve kararlılık çağrısında bulunduk.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, aynı toplantılar için Washington’da bulunan Kanada, Karadağ, Almanya, Norveç ve Fransa dışişleri bakanlarıyla baş başa ve ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler de basına kapalı olarak yapıldı.

Çavuşoğlu’nun, Washington temasları kapsamında, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile de bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

‘ABD tarafının açıklamasına biz de çok şaşırdık’

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak için ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın açıklaması düzenledi.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yapılan görüşmeden sonra, ABD tarafından görüşmenin içeriği ile ilgili yapılan açıklamaya yönelik olarak, “Gerçekten biz de çok şaşırdık. Gerek o açıklamanın tonuna baktığımız zaman gerekse Pompeo’nun bize söylediği, iddia edilen açıklamalara baktığımız zaman, gerçekleri yansıtmadığını görüyoruz. Öyle ki sözcümüz konu hakkındaki gerekli açıklamaları yaptı” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Pompeo ile yaptığı görüşmeye dair, “Türkiye’deki Amerikan misyonlarında çalışan vatandaşlar hakkındaki konuyu kendisi hiç açmadı. Ben bilgi verdim, bir tanesi serbest bırakılmıştı, bir tanesi yine Yargıtay’a başvurdu. İki tanesi de yine adli kontrol kapsamında. Biz bu konsolosluk konularında zaten çalışıyoruz. Hesap verir gibi değil de, kendisi ile sürekli bu konuları konuştuğumuz için bilgi verdim ve bize çok teşekkür etti. Bize bununla ilgili bir şey söylemedi” açıklamasını yaptı.

Görüşmede Suriye meselesini de ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, “Diğer taraftan Suriye konusunda çekilme, güvenli bölge konularında görev gücümüz var. Bunlar toplantıya devam edecek, dedik. Beraber koordine etmeye devam edelim, dedim. Ve son derece pozitifti.” diye konuştu.

Çavuşoğlu’ndan S-400 açıklaması: Almak durumunda kaldık

S-400 füze savunma sistemleri ve F-35 savaş uçakları konusunda Çavuşoğlu, “Gerek S-400 gerek F-35 konusunda malum görüşlerimiz farklı. Onları da samimi bir ortamda görüştük değerlendirdik. Yani o açıklamada vurgulandığı gibi o tonda değildi. Hatta bu konuların çoğunu ben gündeme getirdim. Nedense arkadaşlarımız bazen bu konularda böyle açıklamalar yaparak biz Dışişleri Bakanlarını zor durumda bırakıyorlar. Ama o açıklama gerçeği yansıtmıyor.” dedi.

S-400 füze savunma sistemleri üzerine olan anlaşmanın bitmiş bir anlaşma olduğunu yineleyen Bakan Çavuşoğlu, “Biz herkese bunu başından beri söyledik. Bu gizli bir süreç değil ki, bu anlaşmanın bittiğini ilk defa da söylemiyoruz. Ben de bu açıklama ile ilgili söylediklerimin arkasındayım. Gerçekler neyse onlara yer vermemiz lazım. Bu konuda bizim böyle bir kompleksimiz yok. Her zaman doğruları söyleriz.” ifadelerini kullandı.

S-400’ler ile ilgili konuyu diğer müttefiklerle de görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, “Daha önce de söyledik. Amerikalılara da ilk defa söylemiyoruz. Bu konuda endişeleri varsa nasıl gidereceğiz, yani S-400’ün tamamen Türkiye’nin kontrolünde olacağını ve NATO sistemlerine, F-35 dahil, herhangi bir tehdit oluşturmayacağını biz başından beri söylüyoruz. Ve Rusya’ya da ilk şartımız zaten buydu. NATO sistemlerine entegre olmadığı ve olmayacağı gibi, NATO sistemlerine ve bizim sistemlerimize yönelik bir risk ya da tehdit oluşturmayacak.” dedi.

Yaşanan probleme ilişkin ortak bir teknik çalışma grubu kurulmasını önerdiklerini belirten Çavuşoğlu, “Bu önerimizi dün yine Mike Pompeo’ya söyledik, hatta Genel Sekreter Stoltenberg’de bu konuda öncülük yapmasını özelikle söyledik. Biz bu konulara açığız, aldığımız sistemin amacı kendimizin güvenliği. Bizim acil olarak bu hava savunma sistemlerine ihtiyacımız vardı. Müttefiklerimizden alamadığımız için bu S-400’ü almak durumunda kaldık” diye konuştu.

Trump yönetiminin Başkanlık ofisini devralmasından sonra da ABD’ye Patriot uçak savar füzesi için talep götürdüklerini de belirten Çavuşoğlu, “Biz yeni yönetim geldikten sonra da yine ABD’den Patriot almak için mektubu gönderdik ve 17 ay sonra bize cevap geldi. İlk teklif gelince çekincelerimizi söyledik.” ifadelerini kullandı.

Son olarak, Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Mike Pence’in yaptığı bir açıklamasına değinen Çavuşoğlu, “Pence’nin Türkiye tekliflerimizi reddetti açıklaması da doğru değil. Birkaç gün önce de yenilenmiş teklif tekrar geldi. Fiyatlarla ilgili teslim süresi ile ilgili bu doğal. ‘Ben bir teklif yapıyorum al ya da bırak’ olmaz. Pazarlık yapacaksınız. Rusya ile de pazarlık yaptık. Rusya’dan önce diğer almak istediğimiz ülkelerle de pazarlık yaptık. Şimdi bu konudayız, arkadaşlarımız konu üzerine çalışıyorlar. S-400 konusu bitmiş bir konu.” dedi.