Çavuşoğlu büyükelçilere duyurdu: 'Yeniden Asya' açılımını ilan ediyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu büyükelçilere seslendiği konuşmasında "'Yeniden Asya' adını verdiğimiz açılımı bugün buradan ilan ediyoruz. Yeniden Asya açılımı ile amacımız eksen değişikliği değildir." dedi.

Çavuşoğlu büyükelçilere duyurdu: 'Yeniden Asya' açılımını ilan ediyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11. Büyükelçiler Konferansı’nda AKP iktidarının mevcut dış politikasına ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında “Bu bölgeye ilgi gösteren herkese mesajımız tektir. Bizimle işbirliği zemininde buluşun, herkes kazansın” diyen Çavuşoğlu, bugün itibariyle “Yeniden Asya” adını verdikleri bir “açılım” ilan ettiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, sözkonusu açılım ilanı ile gelecek “eksen kayması” eleştirilerine de “Siz gidince eksen kayması olmuyor da Türkiye gidince neden oluyor?” diye seslendi.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

DOĞU AKDENİZ: AB MAHKEME GİBİ HAREKET EDEMEZ

“Biz Avrupa hukuk ve güvenlik sisteminin bir parçasıyız. Biz hem batı hem doğuyuz hem kuzey hem güneyiz. Bu zorlu coğrafyanın denizde bulduğu karşılık Doğu Akdeniz’dir. Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin çıkarlarını almayan girişimlere müsaade etmeyeceğiz. Sondaj gemilerimiz KKTC’nin Türkiye petrollerine ruhsat verdiği alanlarda çalışmalarına başladı. Avrupa Birliği bir siyasi birliktir. Doğu Akdeniz’de AB mahkeme gibi hareket edemez.

KIBRIS: ÇÖZÜM MODELLERİNE AÇIĞIZ

Kıbrıs bizim milli davamızdır. Hiçbir çözüm modelini dışlamıyoruz herhangi bir çözüm modelini de dayatmıyoruz. Ama sırf masaya oturmak için yeni bir süreç başlatmanın kimseye yararı yoktur.

AB’YE ‘YENİDEN CANLANMA’ ÇAĞRISI

Yeni Malatyasporumuzun kalecisine yönelik ırkçı saldırıyı gördünüz. AB ya kendi ilkelerinden uzaklaşıp geçen yüzyılın söylemlerine yönelecek ve hasta adam olacak. Ya da yeniden canlanacak. İkinci seçeneğin gerçekleşmesinde Türkiye’nin AB üyeliğinin sürükleyici etken olacağına inanıyoruz.”

ABD İLE İLİŞKİLERDE ‘YPG’ VE ‘S-400’ TEPKİSİ

ABD ile ilişkilerimizde yaşanan zorlukları samimi çabalarla aşmak karşılıklı çıkarlar ve egemen haklara saygı çerçevesinde sürdürmek istiyoruz. Milli güvenliğime doğrudan tehdit içeren konuşlarda ABD’nin somut adım atması gerekiyor. ABD YPG ile angajmanını sonlandırmalı. S-400 tedarikimizi kapsamından çıkarılarak yanlış bir boyuta taşınmıştır.

“BİZİ EN İYİ ANLAYAN TRUMP”

Bu meseleyi F-35 ve yaptırım yasasıyla bağdaştırmak müttefiklik ruhuyla bağdaşmaz. Bu konuyu en iyi anlayanın ABD Başkanı Trump olduğunu görüyoruz. ABD’den yapıcı yaklaşımların gelmesi durumunda iş birliği modeline dönmemiz mümkündür.

“ASYA AÇILIMI İLAN EDİYORUZ”

Asya’nın farklılıklarını gözeten ancak bölgeye bütüncül bakabilen yeni politikayı oluşturma zamanı gelmiştir. ‘Yeniden Asya’ adını verdiğimiz açılımı bugün buradan ilan ediyoruz. Yeniden Asya açılımı ile amacımız eksen değişikliği değildir. Batılı dostlarımız gelecek yine sitem edecek. Onlara şunu söylüyorum ‘siz gidince eksen kayması olmuyor da Türkiye gidince neden oluyor?’ Esasen Asya ve Avrupa’yı birleştiren Türkiye eksenin kendisidir. Ama malum batılı dostlarımız her konuyu sorgulamayı ve ders vermeyi çok seviyor ama bizden de cevabını alıyorlar.