Çavuşoğlu: ABD ile ilişkilerimiz sadece S-400 ya da F-35’e bağlı değil...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye-Amerika ilişkileri sadece S-400 ya da F-35'e bağlı değil. Bir konuda anlaşamadık diye bir ülkeyle diğer konularda bağlantılarımızı kesmek zorunda değiliz" diye konuştu.

Çavuşoğlu: ABD ile ilişkilerimiz sadece S-400 ya da F-35’e bağlı değil...

Resmi temasları kapsamında Macaristan’da bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Péter Szijjártó ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, burada kendisine sorulan Türkiye’nin S-400 satın almasına ilişkin bir soru üzerine Türkiye’nin etrafındaki ülkelerde “çok ciddi tehditler” bulunduğunu belirterek, “Savunma sistemine acil bir şekilde ihtiyacımız var. Biz 10 yıldır, müttefiklerimize, başta ABD olmak üzere, NATO üyelerinden bu sistemi almak istedik ama maalesef bize satmadılar” diye konuştu.

Türkiye’nin acil ihtiyacını karşılamak için diğer ülkelerle görüştüğünü ve en uygun teklifi Rusya’dan aldığını söyleyen Çavuşoğlu, “Biz S-400 ile ilgili anlaşma sürecini tamamladık. Bu bitmiş bir anlaşmadır. Şimdi ABD’nin bazı iddiaları var, bunun ABD’nin S-400’ün NATO sistemlerine ve F-35’lere tehdit oluşturabileceği yönünde bazı iddiaları var. Bu iddiaları doğru bulmuyoruz. S-400’ler tamamen Türkiye’nin kontrolünde olacak.

ABD’ye ve NATO’ya “tereddüt”leri gidermek için ortak bir çalışma grubu kurulması ve uzmanların araştırıp rapor vermesi için teklif sunduklarını belirten Dışişleri Bakanı, “Başkan Trump da geçmişte Amerika’nın Türkiye’ye Patriot bataryalarını satamadığını söylüyor ve bundan dolayı Türkiye’nin S-400 aldığını da kabul ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye gelmek istediğini söyledi, tarihini konuşuyoruz.” dedi.

“İLİŞKİLER BUNLARA BAĞLI DEĞİL”

“Türkiye-Amerika ilişkileri sadece S-400 ya da F-35’e bağlı değil.” diyen Çavuşoğlu, “Bunlar tabii ki önemli. Suriye’den Amerikan askerlerinin çekilmesi dahil birçok bölgesel ve ikili konularımız var. Yani bir konuda anlaşamadık diye bir ülkeyle diğer konularda bağlantılarımızı kesmek zorunda değiliz. Trump da bu anlayışta” diye konuştu.