Çamlıca Camii tartışmalarına rakamlarla bakış

İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Ferah Mahallesi’nin nüfusu yalnızca 20 bin 647 iken, caminin kapasitesi 60 bin olarak açıklandı

Çamlıca Camii tartışmalarına rakamlarla bakış

Çamlıca Camii hem maliyeti hem de kapasitesiyle tartışmaların merkezinde olmaya devam ediyor.

Yapılan yeni cami 111 milyon liralık dev maliyeti ile dudak uçuklatırken; diğer taraftan caminin kurulduğu Ferah Mahallesi’nin nüfusu ile Çamlıca Camii’nin kapasitesi arasındaki fark da gözlerden kaçmıyor.

İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Ferah Mahallesi’nin nüfusu yalnızca 20 bin 647 iken, caminin kapasitesi 60 bin olarak açıklandı. 20 bin civarındaki mahallenin nüfusun 10 bin 271’I erkek ve 10 bin 376’sı kadınlardan oluşuyor.

Saadet Lideri Karamollaoğlu, haftalık basın toplantısında ekonomik duruma ilişkin değerlendirmesinde israfa dikkat çekmiş ancak AKP’li medya bu sözleri ‘cami düşmanı’ olarak yansıtmıştı. Karamollaoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul’a ihanet ettik diyor. İstanbul hala ihanete uğruyor. İktidarın bugünkü haliyle belediyeleri kendi hallerine bırakacaklarını zannetmiyorum. Her konuda imara nasıl müdahale edeceklerinin zeminini hazırladılar. Hangi akıllının başına İstanbul’da Çamlıca’nın tepesine 60 bin kişilik cami yapmak gelir? Dışarıdan baktığınız zaman şu ihtişama bak nereden nereye geldik derseniz bu Türkiye’nin ne kadar perişan halde olduğunu gösterir ne kadar geliştiğini kalkındığını göstermez. Bakış açısı. Şuan da ekonomi çok ciddi sinyaller veriyor. Enflasyon aldı başını gidiyor…” demişti.

‘ Ahlakımızla, adaletimizle gösteremediğimiz inancımızı, çok büyük mabetler inşa ederek nasıl gösterebiliriz?’

Karamollaoğlu sözlerinin çarpıtılması ile ilgili olarak ise sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaşmıştı:

“Son günlerde Çamlıca Camii hakkındaki bir yorumum AKP’ye dert oldu, bizim gayemiz sadece bir ikaz yapmaktı. Mesele Camii meselesi değil, gösteriş merakıyla israfın İslam’a hizmet diye takdim edilmesidir. Hal böyleyken bir de camii karşıtıymışız gibi bir algı oluşturma çabası var. Bu arkadaşların her türlü algıyı oluşturma becerisi var, bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Fakat algılarla artık bu gemi daha fazla yürümüyor, bunu da kendileri çok iyi biliyor. Bizim ne söylediğimizi çok iyi anlıyorlar ama, söylediğimiz hakikatler işlerine gelmiyor. Gösterişin ibadetin özüne aykırı olduğunu Müslümanlar çok iyi bilir. Asıl itibar; ahlakımızadır, adaletimizedir. Ahlakımızla, adaletimizle gösteremediğimiz inancımızı, çok büyük mabetler inşa ederek nasıl gösterebiliriz? İnsanı yüceltmeliyiz, duvarları değil.”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun Çamlıca Camii açıklamalarına da tepki gösteren Erdoğan ise,  “Birisi çıkmış diyor ya, ‘Büyük Çamlıca’ya 60 bin kişilik caminin ne gereği var?’ Nereden nereye… Bu hesabı kalk bir de Kanuni’ye sorsana, bu hesabı kalk bir de Fatih’e sorsana?” ifadelerini kullanmıştı.

Rakamlar ne söylüyor?

İstanbul Müftülüğünü’nün verilerine göre, İstanbul’da 3 bin 271 cami var. En fazla cami 331 ile Fatih’te bulunurken; ikinci sırayı Çamlıca Camii’nin de yapılduğu Üsküdar alıyor. Üsküdar’da 179 cami bulunuyor.

Camilerin İstanbul’un ilçelerine dağılımı şöyle:

“Adalar 9

Arnavutköy 111

Ataşehi̇r 67

Avcılar 54

Bağcılar 88

Bahçelievler 68

Bakırköy 30

Başakşehir 96

Bayrampaşa 57

Beşi̇ktaş 40

Beykoz 135

Beyli̇kdüzü 38

Beyoğlu 96

Büyükçekmece 58

Çatalca 58

Çekmeköy 43

Esenler 46

Esenyurt 70

Eyüp 117

Fati̇h 331

Gazi̇osmanpaşa 74

Güngören 47

Kadıköy 67

Kağıthane 79

Kartal 77

Küçükçekmece 96

Maltepe 81

Pendi̇k 131

Sancaktepe 61

Sarıyer 103

Si̇li̇vri̇ 57

Sultanbeyli̇ 112

Sultangazi̇ 63

Şi̇le 100

Şi̇şli̇ 52

Tuzla 62

Ümrani̇ye 141

Üsküdar 179

Zeyti̇nburnu 77