Cam işçileri işten atmalara karşı greve başlıyor!

Kristal-İş Sendikası, Düzce Cam fabrikasında sendikalı olduğu için işten çıkartılan işçiler için 26 Temmuz günü greve çıkacaklarını duyurdu.

Cam işçileri işten atmalara karşı greve başlıyor!

Düzce Cam fabrikasında, 2016 yılından bu yana 81 işçi sendikalı olduğu için işten çıkarıldı. Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikası, hukuksuz işten atmalara karşı 26 Temmuz Cuma günü greve çıkacaklarını duyurdu.

Kristal-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, Düzce Cam çalışanlarının yaklaşık üç buçuk yıl önce, hak almak için sendikaya üye oldukları belirtilirken patronun yetki tespitine temelsiz gerekçelerle itiraz ederek dava açtığı, gerekçelerin temelsiz olduğunu patronun da bilmesine rağmen amacın yetkiye itiraz edip sendikalaşmayı yok etmek olduğuna dikkat çekildi.

“BASKI DEVAM EDİYOR”

“Sendikalaşmanın yaşandığı birçok işyerinde olduğu gibi Düzce Cam işyerinde de sendikalaşmaya öncülük yapan işçiler işten atıldılar. İşten atma furyası 2016 yılının Şubat ayında başladı ve aralıklarla devam etti.” denilen açıklamada fabrikada daha sonraki süreçte yaşananlar şöyle ifade edildi:

“Bütün bunlar yaşanırken, iki yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından yetki davasını kazanan taraf sendika oldu. Ancak işveren davayı kaybettikten sonra da sendika ile görüşmeyi hiçbir biçimde kabul etmedi. Devlet tarafından atanan resmi arabulucuyla bile görüşmedi.

Geçtiğimiz birkaç ay içinde Kristal-İş Sendikası tarafından yasa gereği atanan işyeri temsilcileri ve diğer kimi sendikalı işçileri de işten çıkardı. İşten çıkarılan işçilerin sayısı 80’i geçti.

Düzce Cam işçileri sendikalı oldukları, sendikal haklarını istedikleri, birbirlerine sahip çıktıkları için işten çıkarılmıştır. İşveren bu gerçeği gizlemek için çeşitli ve asılsız gerekçeler göstermiştir. İşveren bir yandan da baskı, tehdit ve benzeri yöntemleri kullanmaya devam etmektedir.”

“GREV KAÇINILMAZ HALE GELDİ”

Düzce Cam işyerinde yetkili sendika olan Kristal-İş’in karşısında bir muhatap bulamadığı belirtilen açıklama “Yasalar bu koşullar altında grevi kaçınılmaz hale getiriyor. Aksi halde yasal süreç gereği Kristal-İş bu işyerinde yetkisini kaybedecektir. Bu nedenle Düzce Cam’da 26 Temmuz, Cuma günü işçiler greve çıkacaklar.” ifadeleriyle son buldu.