Bursa'da belediye, resim sergisini 'müstehcen' olduğu gerekçesiyle kapattı!

Ressam Ayfer Demircioğlu’nun 15 Nisan 2019 Pazartesi günü Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde açılan resim sergisindeki eserleri ”müstehcen” olduğu gerekçesi ile kaldırıldı ve sergi iptal edildi.

Bursa'da belediye, resim sergisini 'müstehcen' olduğu gerekçesiyle kapattı!

Ressam Ayfer Demircioğlu‘nun Avni Yamaner ile gerçekleştirdiği Bursa Büyükşehir Belediyesi Tayyare Kültür Merkezi‘nde açılan ortak sergi, akşam saatlerinde serginin açılışı yoğun katılımla gerçekleşti. Bursalılar tarafından beğenilen sergi, açılıştan bir gün sonra gelen bir kişi tarafından şikayet edildi.

Şahıs, “resimleri müstehcen bulduğunu, eserlerin çıplaklık barındırdığını” söyleyip ressam Demircioğlu’yla münakaşaya girdi. Demircioğlu’nun sakinleştirme çabalarına karşın erkek şahıs, “Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde yaklaşık iki ay önce kaldırılan iki heykeli ben kaldırttım. Bu resmi de kaldırtacağım. Çıplak kadınların sergilenmesine ‘sanat’ diyorsunuz peki çarşaflı kadınlar neden yok? Sizi şikâyet edeceğim” diye bağırdı.

Bu sırada ressam Ayfer Demircioğlu, “Beyefendi bizim resimlerimizi sanatsal çerçevede eleştirebilirsiniz. Sizin çıplaklık barındırdığını iddia ettiğiniz resimlerde çıplaklık yok. Bunlar figüratif eserler ve çıplaklık içermiyor. Siz de, çarşaflı kadınlardan oluşan bir resim sergisi yapma özgürlüğüne sahipsiniz. Bu sergiyi açınız biz de gelip sizin eserlerinizi değerlendirelim, sanatsal içerikli yorumlarımızı ortaya koyalım, eleştirelim” diye karşılık verdi.

Öfkeli tavırlarıyla dikkat çeken şahıs, Demircioğlu sözlerini tamamlamadan “Bu resmi kaldırtacağım” deyip sergiden ayrıldı.

‘KALDIRMAYACAĞIM’ DEYİNCE SERGİNİN PERDELERİNİ KAPATTILAR

Ressam Ayfer Demircioğlu, bundan sonra yaşadığı süreci sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şöyle anlattı:

“17 Nisan Çarşamba günü, saat 13.00 sularında Tayyare Kültür Merkezi Müdüresi hanımefendi tarafından arandım ve ofisine davet edildim. “Yukarıdan gelen emirler” doğrultusunda sergimdeki “nü resimler”in müstehcen bulunduğunu ve “ilgili resimleri toplamam gerektiği” tarafıma iletildi. Sanata sansürü asla kabul etmeyeceğimi, hiçbir resmimi sergiden kaldırmayacağımı kendilerine belirttim. “Ne derseniz deyin bu sergi toplanacak” cevabıyla karşılaştım. Bunun üzerine serginin perdelerini kapattılar. İlgili kültür merkezinde çalışan emekçi arkadaşları zor bir durumda bırakmamak adına bütün resimlerimi toplayıp kendi sergimden ayrıldım. Kendilerinden yazılı bir bilgilendirme istediğimde, salon tahsis koşullarından 11. Madde’ye uyulmadığı için sergimin toplatılması kararı tarafıma iletildi.

İlgili Madde şu şekildedir: 
11- Galerilerimizde sergilenecek yapıtlar; milli değer yargılarını küçültücü, değersiz kılıcı ya da alay edici, kışkırtıcı ve sömürücü nitelikte olmamalı; belirgin politik amaçlara yönelik bulunmamalı; Atatürk, manevi değer ve inançlar gibi Milletçe duyarlı olduğumuz konularda yanlış anlaşılmaya yol açacak ve gelenek ve göreneklerimize ters düşmeyecek şekilde olmalıdır.

Sanat hayatım boyunca yurtdışında dokuz sergi açtım. Toplamda 37 kişisel sergim var. Tayyare Kültür Merkezi’nde açmayı planladığımız bu sergi benim için oldukça önemliydi. 80 yaşında sanat enerjisi ve üretme hevesiyle bize öncülük eden Sayın Avni Yamaner’le ortak bir sergi açmanın keyfi ise bambaşkaydı. Dahası 2011 yılında kurulan Bursa Güzel Sanatlar Birliği Derneği Başkanı olmam vesilesiyle bu sergiyi yıllardır yaşamakta olduğum kent olan Bursa’da açıyor olmak da benim için oldukça anlamlıydı. 

Ancak asla kabullenmeyeceğim bu keyfi yasaklamalar neticesinde sergim Tayyare Kültür Merkezi’nden kaldırıldı. Her zaman bu gibi yasaklamalara karşı duracağımı, sanatta sansürün yerinin olmayacağını bir kez daha belirtmek isterim. Bu süreçte yanımda olan sanat dostlarına ise teşekkürü bir borç bilirim.
Kamuoyunun takdirine…Ayfer Demircioğlu.”

İşte AKP’li belediyenin kapatma kararı ve ‘sansür’den geçemeyen o resimler: