Buldan: Oyunuzu kime vereceğinizi biliyorsunuz

Buldan, "Oyu kime vereceğinizi gayet iyi biliyorsunuz. Seçimin kaderini belirleyecek partiyiz." diye konuştu.

Buldan: Oyunuzu kime vereceğinizi biliyorsunuz

İstanbul Bakırköy’de Newroz kutlaması için Newroz ateşi yakıldı. Tutuklu yakınları, Barış Anneleri, HDP’li yöneticiler ve siyasi partilerin de katıldığı miting Kürtçe ve Türkçe okunan ortak açıklama ile başladı. Açıklamada “Kara kış dağılmaya başladı bahara çok yakınız” mesajı paylaşıldı.

Polis, 3 ayrı noktada kurduğu üst aramasının ardından alana girişlere izin verilirken; arama noktalarında sarı, kırmızı, yeşil renkteki aksesuarlara, çakmak ve parfüm şişelerine polis tarafından yine el konuldu. Polis, dışarıda dağıtılan bildiri ve gazetelerle alana girişe de izin vermezken, arama noktalarında gözaltına alınanlar da oldu.

Newroz programı, tecridi protesto için yaşamına son veren tutuklular için saygı duruşuyla başladı.

İstanbul Newroz Tertip Komitesi’nin ortak metninde “Tüm ezilen halkların direniş bayramı haline gelen Newroz kutlu olsun. Belediyelerimize kayyum atıyor, seçilmiş vekillerimizi ve kadınlarımızı tutukluyorlar. Doğayı rant alanına çeviriyorlar. Cenazelerimizi kaçırarak defnediyorlar. Hepimizin özgürlüğü için kendi hayatından vazgeçen arkadaşlarımızın cenazelerine yapılan zulmü hiçbir zaman unutmayacağız. Bütün bu saldırılara rağmen halklar burada. Halkların iradesini yenemiyorlar. Sık sık Kürtlere Irak’a gitmeleri söyleniyor, biz bu ülkenin kökleriyiz. Yalanlarla kandırmaya çalışıyorlar. Kara kış dağılmaya başladı, bahara çok yakınız. Açlık grevleri her gün büyüyor. Milyonlarca insan Newroz alanını doldurdu ve biz Leyla Güven’iz diyor. Öcalan üzerindeki tecrit bütün halklar üzerinde uygulanıyor. Hep birlikte tecridin duvarlarını yıkacağız. Ya özgürlük ya özgürlük.” ifadelerine yer verildi.

’31 Mart’ta büyük bir ders vereceğiz’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konumasında, “İşte bugün İstanbul farklı sesi, kimliği, kadını, genci, yaşlısı, Türkü ve Kürdüyle hepsi bir arada, hepsi bu meydanda. Newroz halkların bir arada özgürlüğü, kardeşliği paylaştığı bir gündür. Bu irade Amed Newrozunda bir arada yaşamanın tam da zamanı olduğunu haykırdı. Bu irade 31 Mart tarihinde de bir kez daha kendini ispat edecek. Berkinlerin, Ali İsmallerin, Kemal Kurkutların hayallerimdeki özgürlük hayallerini faşizme inat hep birlikte yaratacağız. Bizler kutuplaşmaya, esarete, faşizme karşı 31 Martta sandıklara giderken, elimizi vicdanlarımıza koyarak geleceğimiz için mutlaka ama mutlaka özgürlük için yaşamak istediğimizi bir kez daha ispatlayacağız. Mazlumun ahı indirir şahı. Biz de ezilenler olarak bu ülkede her gün öldürülen kadınlar olarak özgürlüğümüz, eşitliğimiz geleceğimiz için 31 Mart tarihinde büyük bir ders vereceğiz” dedi.

Buldan’ın konuşması şöyle:

“Leyla Güven bugün 137 gündür bedenini açlık grevine yatırmış. Bugün onunla birlikte yüzlerce insan, cezaevlerinde, dünyanın her yerinde aynı taleple bedenlerini açlık grevine yatırdı. Selam olsun. 3 gündür iki ayrı cezaevinden kadın tutuklulular yaşamlarına son verdiler. Bize bugün dinsiz imansız diyenler bugün her iki kadının cenazesinin gömülmesine bile izin vermediler. Cenazeler kaçırılarak toprağa verildi. Şimdi çıkmışlar, HDP’ye dinsiz bölücü diyorlar. Biz ne Allah’ı ne de ektiğimiz duaları Recep Tayyip Erdoğan’dan öğrenmedik. Bizler dini asla siyasete alet etmedik. Dini AKP’den öğrenmedik. Ellerinde kalan tek malzeme HDP’ye hakaret etmek. Yaptıkları başka hiç bir şey yok. Bugün yalan söylemekten başka ellerinde hiç bir şey olmayan o zavallılar halkımızın dersiyle karşılaşacak. Ben buraya Hakkari’den Şırnak’tan, Erzurum’un ilçelerinden geldim. Gittiğimiz her yerde aynı coşku aynı moral var. Halkımız kayyumları Ankara’ya göndermiş, biletlerini kesmiş.

Şimdi bize dediler ki ‘Buralara gelmenize gerek yok gidin batıya faşizmi yok edin. Bunu ancak ve ancak İstanbul’da yaparsınız’ dediler. İstanbul Türkiye demek. İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi de kaybeder. Biz İstanbul Büyükşehir’de aday çıkartmayarak, halkımızın talepleri doğrultusunda demokrasi güç birliğinin kazanması için bir taktik gerçekleştirdik. Oyu kime vereceğinizi gayet iyi biliyorsunuz.”

‘Seçimin kaderini belirleyecek partiyiz’

“Bugün İstanbul’da da seçimin kaderini belirleyecek bir partiyiz. Size isim ve parti adı vermiyorum. Demokrasi güç birliği diyorum. Bu memleketi ne hale getirdiklerini hepimiz görüyoruz. Bir oy barışa gider, bir oy demokrasiye, adalete, Selehatin Demirtaş’a, Figen Yüksekdağ’a gider. Bunu asla unutmayın. Her birinizi müşahit olma, sandıkları koruma ve insanlarımıza oy kullandırtmak görevi var. Bu sorumluluk tarihi bir vebaldir. Böyle bir fırsatı bir daha yakalayamayız. Demokrasiden, barıştan, adaletten ve hukuktan yana olanlar 31 Mart’ta mutlaka oylarınızı kullanıp büyük bir zaferin elde edilmesine katkı sunacağınızı biliyoruz.Buradan bedenlerini açlık grevlerine yatıranlara sesleniyorum: Sizi yaşatmak boynumuzun borcu. Barışa giden yol özgürlüğe giden yol, kardeşliğe geçen yol 31 Mart’tan geçecek. Kol kola halay çekeceğiz.”