Bu aymazlığın tarifi yok!

Muğla’nın Dalaman ilçesinde başlayıp Göcek’e yayılarak yüzlerce futbol sahası büyüklüğünde ormanı kül eden yangınla ilgili ‘ihale’ skandalı Türk Hava Kurumu tarafından doğrulandı.

Bu aymazlığın tarifi yok!

Dalaman’da Çarşamba günü öğle saatlerinde çıkan yangın ilerleyen saatlerde büyümüş ve ertesi güne kadar yüzlerce hektar ağacı küle çevirmiş, bu sıralarda ise yangın sadece yerden yapılan müdahalelerle söndürülmeye çalışılmıştı.

İzleyenlerin yüreğini yakan görüntüler sırasında gözler gece de çalışabilen yangın söndürme uçaklarını aramış, ancak bu uçakların bu yılki ihalede yüksek fiyat verilmesi ve bakanlığın sözleşme yenilememesi nedeniyle kullanılamadığı belirtilmişti.

Doğa mirasının ihale hesaplarıyla gözden çıkarıldığını gözler önüne seren ve akıllara durgunluk veren bu bilgiyle ilgili Türk Hava Kurumu Genel Sekreteri Rafet Yavuz da açıklama yaptı.

RS FM’e konuşan Yavuz, Türk Hava Kurumu’nun 1985 yılından itibaren orman yangınlarına uçaklarla müdahale etmek için çalışmalar yürüttüğünü, her yıl bu kapsamda 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında dört ayrı merkezde uçakların olası yangınlara karşı hazır tutulduğunu, ancak bu yıl Orman Bakanlığı ile sözleşme imzalanamadığını açıkladı. Yavuz yeni sözleşme imzalanamamasının sebebini de “Maliyetlerin yükselmiş olması” olarak ifade etti.

“TALİMAT BEKLEDİK, ‘İHTİYAÇ YOK’ DENİLDİ”

Buna rağmen dün sabah itibariyle yangını söndürmek üzere göreve hazır olduklarını belirten Rafet Yavuz, “İki uçağımızı hazır hale getirip talimat bekledik. Ama ‘Yangına müdahale edildi, ihtiyaç yok.’ denildi. Gerekçe sözleşme olmaması olabilir” diye konuşarak ormanların göz göre yanışına dair bir başka skandalı daha açık etmiş oldu.

Yangına helikopterler ile müdahale edildiğini ama kendi uçaklarının yöntemlerinin daha farklı olduğunu, helikopterlerin haznesinin 1 buçuk ton, uçakların haznesinin ise 6 ton olduğunu ifade eden Yavuz, “Uçaklar suyu alabilecek kapasiteye sahipler. Gece de uçabiliyorlar. Orada bir sürü can var, ağaç var, tabi ki böyle bir durumda içimiz yandı” dedi.