Brexit oylaması ertelendi

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit oylamasının 12 Mart'a ertelendiğini açıkladı.

Brexit oylaması ertelendi

İngiltere Başbakanı Theresa May, bu hafta parlamentoya sunma sözü verdiği Brexit anlaşması oylamasının 12 Mart’a ertelendiğini açıkladı.

Avrupa Birliği ve Arap Birliği’nin ilk ortak zirvesi kapsamında Mısır’a giden İngiltere Başbakanı May basına yaptığı açıklamada, AB ile Brexit müzakeresinin bu hafta da devam edeceğini ifade etti.

May, ”Ekibim bu hafta da Brüksel’de olacak. Dolayısıyla anlaşmayı bu hafta parlamentoya sunmayacağız ama 12 Mart’a yetişmesini temin edeceğiz” sözlerine yer verdi.

May, Brexit tarihinin ertelenmesine yönelik çağrılarla ilgili de, ”İnsanlar sanki bu sorunu çözecekmiş gibi Brexit’i ertelemekten bahsediyor. Tabii ki çözmez, sadece karar anını öteler. Ancak bir karar vermemiz gereken bir an gelecek. 29 Mart’ta AB’den bir anlaşmayla ayrılmamız hala mümkün” dedi.

May, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının 15 Ocak’ta parlamentoda ezici çoğunlukla reddedilmesinin ardından başlattığı yeniden müzakere sürecine de parlamentodan destek almayı başaramamıştı.

İngiliz hükümeti içinde Brexit konusundaki çatlaklar daha önce, aralarında 2 Brexit bakanı, 1 dışişleri bakanı ile 1 çalışma bakanının da olduğu 10’dan fazla istifaya yol açmıştı.

İngiltere’nin, Lizbon Anlaşması’nın “üyelerin birlikten ayrılma sürecini” düzenleyen 50. maddesinin öngördüğü normal takvime göre, 29 Mart’ta AB’den resmen ayrılması gerekiyor.