İşçilerin sendikalaşmasına patron-sarı sendika engeli: Bozankaya'da neler oluyor?

Bozankaya'da sendikalaşma hakkını kullanan işçi arkadaşlarının işten atılmasına tepki gösteren işçiler direnişe geçti.

İşçilerin sendikalaşmasına patron-sarı sendika engeli: Bozankaya'da neler oluyor?

HABER MERKEZİ

Ankara Sincan OSB’de faaliyet gösteren, Bozankaya AŞ şirketinde işçiler, sendikal faaliyetlerde bulundukları ve sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan arkadaşlarına destek olmak için direniş başlattı.

Sabah vardiyası öncesi fabrika girişinde toplanan işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) temsilcileri, işçilerin sendikal haklarının engellenemeyeceğini ifade ederken, işçiler de kötü çalışma koşullarına karşı sendika istediklerini dile getirdi. İşçiler, “sendika haktır, engellenemez” sloganıyla eylemde yer alırken, fabrikada kararlılıkla örgütlenmeye devam edeceklerini söyledi.

Fabrikada patronun işçilerin örgütlenmesini engellemek için sarı sendika Türk Metal sendikasını fabrikaya davet ettiği ortaya çıkarken, BMİS’e üye olan işçilerin işten çıkartıldığı öğrenildi.

İŞÇİNİN İRADESİ Mİ, PATRON MU KAZANACAK?

Türk Metal sendikası ile Birleşik Metal sendikaları, bir süre önce IG Metal öncülüğünde “sendikal referandum” yapılmasını ilke olarak kabul eden bir anlaşma imzalamışlardı. Anlaşmaya göre, bir işyerinde işçiler iki ayrı sendikada örgütlenirse o işyerinde hangi sendikanın kalacağına işçilerin katıldığı oylama sonucu karar verilecekti. Anlaşmanın vaat ettikleri, sendikal hareketin ana durumundan ötürü gerçeklerle uyuşmazken, Bozankaya’da “işçilerin iradesinin” mi, yoksa patronun iradesinin mi kazanacağı önem kazanmış durumda.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE SARI SENDİKA KUŞATMASI

Otomotiv sektöründe pek çok fabrikada benzer durumlar yaşanıyor. Geçmişte, Bosch, Renault, Tofaş gibi büyük fabrikalarda işçiler Türk Metal’den istifa edip, Birleşik Metal sendikasına geçerken, buralarda daha sonra patron zoru ile işçiler Türk Metal sendikasına geri döndürüldü. Sık sık fabrikalardaki örgütlenme hamleleri, Türk Metal tarafından kesiliyor.

HUKUKSUZLUK DEVAM EDİYOR

İşten atılan işçi sayısı 2’den 10’a çıktı. Sabah 2 kişi işten atılmıştı. Saat 18.00 civarında 8 işçiye daha noter kanalı ile haber verilerek işten atıldıkları bildirildi. İşten atılan işçilerle beraber direnişe geçen işçilerin de sabah saatlerinde iş yerinde olacağı öğrenildi.

 

SINIF TAVRI: SENDİKALAŞAN İŞÇİNİN YANINDAYIZ

Man Türk’ün ana işletmelerinde de Türk Metal sendikası örgütlü bulunuyor. İşçiler, 2015 yılında direniş süresince bu fabrikalarda Türk Metal’e karşı büyük bir tepkiyi örgütlemişti Öte yandan, Man Türk’e bağlı işletmelerde, işçilerin sarı sendika-patron aracılığıyla boğulmak istenmesine Sınıf Tavrı’da tepki gösterdi. Sınıf Tavrı tarafından duyurulan açıklamada, “Bozankaya’da sendikalaşan işçilerin yanında, sarı sendika-patron işbirliğinin karşısındayız.” dedi.

 

Cevap ve Düzeltme Metni

https://gazetemanifesto.com/2019/bozankaya-316304/ linki ile gazetemanifesto.com haber sitesinde 29.11.2019 tarih ve saat 14:04 itibari ile yayımlanan “İşçilerin sendikalaşmasına patron-sarı sendika engeli: Bozankaya’da neler oluyor?” başlıklı haberde: “Ankara Sincan OSB’de faaliyet gösteren, MAN TÜRK‘ün iştiraklerinden Bozankaya A.Ş. şirketinde işçiler, sendikal faaliyetlerde bulundukları ve sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan arkadaşlarına destek olmak için direniş başlattı.” şeklinde bir ifade bulunmaktadır.

Haberde yer verildiği şekilde , MAN Türkiye A.Ş. ‘nin, Bozankaya A.Ş. ile herhangi bir iştirak ilişkisi bulunmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

MAN Türkiye A.Ş.