Bolivya'da Amerikancı darbe: Morales istifa etti

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ordunun istifasını istemesi üzerine, başkanlık görevinden istifa etti. Morales hakkında yakalama kararı çıkarıldığını da duyurdu.

Bolivya'da Amerikancı darbe: Morales istifa etti

Bolivya’da 20 Ekim’de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunda rakibi Carlos Mesa’yı yüzde 10 oy farkıyla geçen Devlet Başkanı Evo Morales, seçim sonuçlarını kabul etmeyen ABD yanlısı sağcı grupların şiddet eylemleri sonrası seçimlerin yenilenmesi kararı aldığını duyurmuştu.

Ancak yenilenme kararına karşı Bolivya Silahlı Kuvvetleri’nden Morales’e istifa çağrısı geldi. Morales, bunun üzerine, ülkede barışın sağlanması için başkanlık görevini bıraktığını duyurdu.

Açıklamaları sosyal ağlarda yayınlanan Morales, “Kız ve erkek kardeşlerimiz, devlet görevlilerinin saldırı ve tehditlere maruz kalmamaları için istifa ediyoruz” diye konuştu.

Durumu ‘devlet darbesi’ olarak niteleyen Morales, “Kardeşlerim, mücadelemizin son bulmadığını söylemek istiyorum, biz eşitlik ve barış için mücadeleye devam edeceğiz. Şu anda bir devlet başkanı olarak yükümlülüğüm, durumu sakinleştirmek için yöntem bulmak” ifadelerini kullandı.

“YAKALAMA KARARI”

“Muhalefet” lideri Luis Fernando Camacho, yaptığı açıklamada, Morales için tutuklama emri çıkarıldığını belirterek, Bolivya polisinin ülkenin silahlı kuvvetleriyle birlikte, Morales’in kaçtığı iddia edilen bölge olan Chapare’de bir arama başlattığını öne sürdü.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Morales, “Bütün dünya ve Bolivya halkı huzurunda, bir polis memurunun, hakkımda illegal bir şekilde yakalama kararı çıkardığını bildiriyorum. Ayrıca şiddet eylemleri düzenleyen gruplar, evime saldırı düzenledi. Darbeciler, hukukun üstünlüğünü yerle bir ediyor” ifadesini kullandı.

Yerel basında çıkan haberlere göre ise Ulusal Polis şefi Yuri Calderon Morales’in tutuklanması için herhangi bir emir çıkarılmadığını söyledi.