Bolivya polisi darbeye katılması karşılığı söz verilen ücreti istiyor

Evo Morales’in açıkladığı yeni belgede polislere darbeye katılmaları karşılığında söz verilen maaş artışlarının kendisini Bolivya başkanı ilan eden senatör Jeanine Anez tarafından yerine getirilmesi talebi yer alıyor

Bolivya polisi darbeye katılması karşılığı söz verilen ücreti istiyor

ABD güdümlü bir darbeyle koltuğundan indirilen Bolivya’nın yerli halka mensup ilk devlet başkanı Evo Morales , siyasi iltica talep ederek geldiği Meksika’dan bazı belgeler paylaştı. Bu belgeler içinde Bolivya polisine darbeye destek olması için darbeden önce sözler verildiğini gösteren belgeler de var. Darbe olduktan sonra Bolivya polisi, kendilerine söz verilen rüşvetin derhal yeni yönetim tarafından verilmesini talep ediyor.

Telesur‘dan Camilia daha önce ABD’nin Bolivya Maslahatgüzarı Bruce Williams’ın darbe yapacak askeri liderlerin her birisine 1 milyon dolar, her bir polis şefine de 500 bin dolar vermekten sorumlu olduğunu yazmıştı.

Bolivya ordusunun Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman, bir ültimatomla seçilmiş başkan Evo Morales’i istifa ettirir ettirmez bir milyon doları ile birlikte apar topar istifa edip ABD’ye gitmişti.

İKRAMİYE VE MAAŞ KARŞILIĞI DARBE

Evo Morales’in açıkladığı yeni belgede polislere darbeye katılmaları karşılığı söz verilen maaş artışlarının şu anda kendisini Bolivya başkanı ilan eden senatör Jeanine Anez tarafından yerine getirilmesi talebi yer alıyor. 8 Kasım’da maaş artışı talebiyle ayaklanan polislerin bu hareketi zaten oluşmakta olan darbeye destek vermiş, Evo Morales’in düşürülmesini sağlamıştı.

25 Kasım 2019 tarihli belgede Emniyet Genel Müdürü Rodolfo Montero’nun içişleri bakanına gönderdiği resmi antetli mektupta polislerin askeri maaşlara muadil gelir almaları sözü hatırlatılıyor. İlginç olanı bu belgenin altındaki imzanın Evo Morales’e karşı polis ayaklanmasının liderine ait olması.

Polisin Bolivya’da tam da sağcıların saldırıya geçtiği sırada bir “maaş” ayaklanması başlatmasının ardında böyle bir anlaşmanın olduğu daha önce Brezilya kaynaklı haberlerde de işlenmişti.