BMİS'ten büyük EYT mitingine çağrı

Birleşik Metal-İş Sendikası, 8 Eylül Pazar günü Ankara Tandoğan Meydanı'nda gerçekleşecek büyük EYT mitingi için çağrıda bulundu.

BMİS'ten büyük EYT mitingine çağrı

Kamuoyunda EYT’liler diye bilinen emeklilikte yaşa takılanlar bu haftasonu bir kez daha bir araya gelerek haklı taleplerini güçlü şekilde göstermeye hazırlanıyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği tarafından 8 Eylül Pazar günü Saat 12.00’de Ankara Tandoğan’da gerçekleşecek büyük buluşmada yüz binlerce EYT’li, iktidarın seçim öncesi verdiği sözü yerine getirmesini talep edecek.

Eyleme katılım için Birleşik Metal-İş’ten de (BMİS) çağrı açıklaması geldi.

BMİS’in “EYT Mağdurları Bir Kez Daha Ankara’da… HÜKÜMET UYARILACAK!” başlıklı açıklaması şöyle:

“Yüzbinlerce insan emekli olmak için tüm şartları yerine getirdikleri halde 1999 yılında çıkarılan yasa nedeniyle mağdur edilmiş ve bu haksızlığı sonradan gelen AKP hükümeti de fırsat bilerek devam ettirmiştir.

Söz konusu düzenlemeyle yasa, biz çalışanların aleyhine olarak geçmişe yönelik uygulanmış ve hukukun, “çıkarılan kanunun geçmişe etkili olamayacağı” genel ilkesi de hiçe sayılmıştır

1999’daki bu düzenlemeyle, çalışırken devlet tarafından taahhüt edilen emeklilik yaşıyla ilgili hakları ellerinden alınan ve aralarında üyelerimizin de olduğu on binlerce mağdur emekçiye sahip çıkmak bizler için bir görevdir

Çünkü bu değişikliğin sosyal devlet ve çalışanın korunması ilkesiyle uyumlu, adil, makul ve ölçülü olması gerekirken, ne yazık ki çok ciddi hak kayıplarına yol açtığı için sosyal hukuk devleti açısından kabul edilemez niteliktedir.

Biz DİSK/ Birleşik Metal-İş Sendikası olarak bugüne kadar emeklilik hakları gasp edilen emekçilere bugüne kadar sahip çıktık ve tüm etkinliklerine destek olduk. Başta Yenikapı ve Ankara‘da yapılan geniş katılımlı toplantıya gerekse İstanbul Maltepe’de gerçekleşen büyük mitinge ve EYT’lilerin hakları için yapılan her türlü eylem ve etkinliğe örgütsel anlamda yaptığımız katılımlar kamuoyunca da takdirle karşılanmıştır.

Sendikamız bu haklı mücadeleye açtığı imza kampanyasıyla da desteğini devam ettirmiştir.

Gerek hukuk gerekse sosyal devletin temel ilkeleriyle ters düşen bu uygulamanın toplum lehine yeniden düzenlenerek, gerekli prim gün sayısını doldurup yaşa takılan herkesin emeklilik hakkından yararlanması için bundan böyle de aynı hassasiyet ve kararlılıkla desteklemek adına,

Başta tüm metal işçileri olmak üzere, işçi sınıfını, üyelerimizi ve emekten yana olan herkesi 8 Eylül Pazar günü Ankara Tandoğan Meydanı’nda sesimizi yükseltmeye ve hükümeti uyarmaya çağırıyoruz.”