BMGK'nın Türkiye'yi kınama kararına ABD ve Rusya'dan veto

BM Genel Kurulu'nda Türkiye'nin Suriye'de yürüttüğü operasyon görüşüldü. BMGK'nın kınamaya yönelik kararı ABD ve Rusya tarafından veto edildi.

BMGK'nın Türkiye'yi kınama kararına ABD ve Rusya'dan veto

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Türkiye’nin Suriye’de Barış Pınarı Harekatı’nı kınamaya yönelik kararı ABD ve Rusya’nın vetosuyla geçersiz oldu.

Fransa’nın Avrupa Birliği Bakanı Amelie de Montchalin, İngiltere ve Almanya ile birlikte Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda başlattığı Barış Pınarı Harekatının görüşülmesi ve Türkiye’nin kınanması için BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdıklarını duyurmuştu.

Montchalin, 3 ülkenin Türkiye’yi güçlü şekilde kınayacağı ortak bir açıklama yayımlayacağı, AB’nin ise böyle bir metin üzerinde henüz anlaşmadığını söylemişti.

Toplanan BMGK’da Rusya ve ABD Türkiye’ye yönelik kınama kararına veto hakkını kullandı. Rusya, veto kararının gerekçesi olarak “terörle mücadeleyi” gösterdi.

Almanya, Belçika, Polonya, Fransa, Britanya ve Estonya, Türkiye’ye Suriye’deki tek taraflı askeri hareketlerini sonlandırma çağrısı yaptı ve harekâtın Türkiye’nin mevcut güvenlik kaygılarına cevap olmayacağını söyledi. ABD ve Rusya ise ortak kınama metnine katılmayarak toplantı sonrası kendi açıklamalarını yaptı.

ABD’den yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Başkanın da söylediği gibi ABD bu operasyonu hiçbir şekilde onaylamadı. Trump, bölgedeki Kürtlerin ve dini azınlıkların korunmasının, ayrıca insani bir kriz çıkmamasının onların sorumluluğu olduğunu vurguladı. Türkiye şimdi tutuklu IŞİD savaşçılarının hapiste kaldığından emin olmaktan ve IŞİD’in hiçbir şekilde tekrar ortaya çıkmamasından da sorumludur. Kurallara göre oynamamanın, hassas nüfusu koruyamamanın, IŞİD’in bu durumdan faydalanamayacağının garantisini verememenin sonuçları olacaktır.”

Avrupa Birliği büyükelçilerinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’de yaptığı askeri operasyondan derin endişe duyuyoruz. Türkiye’ye tek taraflı ordu hamlesini durdurması için çağrı yapıyoruz, çünkü bunun Türkiye’nin güvenlik endişelerini çözeceğine inanmıyoruz. Bölgede yenilenen düşmanlıklar istikrarı daha da bozacaktır, sivillerin çektiği acıyı arttıracaktır ve daha çok kişinin yerinden olmasına sebep olacaktır. Bu da Suriye’de ve bölgede daha çok sığınmacı anlamına gelmektedir.”