BM'den operasyon açıklaması

"Birleşmiş Milletler'in güvenli bölgelerle ilgili acı bir deneyimi var"

BM'den operasyon açıklaması

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde başlatacağı operasyon öncesinde, Birleşmiş Milletler’den (BM) de bir açıklama geldi.

Açıklamada, ‘Türkiye’nin harekat başlatması halinde sivillerin yerinden olmasının engellenmesi’ çağrısı yapılırken;  ‘güvenli bölgeler konusunda geçmişte acı deneyimleri olduğu’ da vurgulandı.

Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlemeyi planladığı harekat için “en kötüsüne hazırlanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Reuters‘ın son dakika gelişmesi şeklinde duyurduğu haberde Birleşmiş Milletler’de görevli üst düzey bir yetkilinin açıklamalarına yer verildi. Yapılan açıklamada, “Eğer Türkiye askeri operasyon düzenlerse Suriye’nin kuzey doğusundaki sivillerin yerinden ayrılmasının önüne geçilmesi için taraflara çağrıda bulunuyoruz. Birleşmiş Milletler’in güvenli bölgelerle ilgili acı bir deneyimi var” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “Eğer Türkiye askeri operasyon düzenlerse Suriye’nin kuzey doğusundaki sivillerin yerinden ayrılmasının önüne geçilmesi için taraflara çağrıda bulunuyoruz. Birleşmiş Milletler’in güvenli bölgelerle ilgili acı bir deneyimi var” ifadesi kullanıldı.

BM yetkilisi, Suriye’nin kuzeydoğusunda yerinden olanlar için bir acil durum planı yapıldığını söyledi. Yetkili, “İhtiyaç olması durumunda gıda ve ilaç yardımı yapılmasına ihtiyaç var” diye konuştu.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Panos Moumtzis, TSK’nın Fırat’ın doğusuna yönelik olası harekatına ilişkin “Türkiye ile çok yakın koordinasyona hazırız. Türkiye insani konularda bize gerekli güvenceleri verdi” dedi.