BM Suriye Özel Temsilcisi: Suriye'de SDG siyasi sürecin parçası değil

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, Suriyeli Kürtlerin ülkedeki sürecin bir parçası olduğunu ancak Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi sürecin bir parçası olmadığını söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi: Suriye'de SDG siyasi sürecin parçası değil

Pedersen, göreve gelmesi ve bölge ülkelerini ziyaretinin ardından BM Güvenlik Konseyini ilk kez bilgilendirdi. İlk olarak Suriye hükümeti ve muhaliflerle daha sonra ise başta Türkiye, Rusya ve İran olmak üzere uluslararası aktörlerle görüştüğünü belirten Pedersen, görüşmelerin olumlu olduğunu ve birkaç hafta içinde Şam’a tekrar gideceğini söyledi.

Pedersen, Suriyeli Kürtlerin siyasi sürecin bir parçası olup olmayacağına yönelik bir soruya ”Suriyeli Kürtler sürecin zaten bir parçası ve temsilcileriyle görüştüm. Siz SDG’den bahsediyorsunuz. SDG siyasi sürecin bir parçası değil. Gelecekte bir soruna dönüşebilir ve bu konuyu doğru bir şekilde ele almamız önemli” yanıtını verdi.

Suriye’de savaş alanındaki gelişmelerin azaldığı konusunda ortak bir his olsa da savaşın henüz bitmediğini, IŞİD’in bölgede yenilse de tekrar ortaya çıkabileceğini kaydeden Pedersen, Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) ise İdlib’de ilerlediğini ifade etti.