BM: Suriye Anayasa Komitesi oluşturuldu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye Anayasa Komitesi'nin oluşturulduğunu ve ilerleyen haftalarda komitenin Cenevre'de toplanacağını açıkladı.

BM: Suriye Anayasa Komitesi oluşturuldu

BM Genel Merkezi’nde gazetecilere açıklama yapan Guterres, BM denetiminde “güvenilir, dengeli ve kapsayıcı” bir komitenin Cenevre’de ilerleyen haftalarda toplanacağını belirtti.

Anayasa Komitesi’nin siyasi sürecin başlangıcı olması gerektiğini söyleyen Guterres, sürece katkısı olan Suriye hükümeti ile Türkiye, Rusya ve İran’a teşekkür etti.

SURİYE TERÖRLE MÜCADELEYE DEVAM EDECEK

Guterres’in açıklaması öncesinde Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile BM Suriye Özel Elçisi Geir Pedersen Şam’da görüşmüştü.

SANA’nın haberine göre görüşmede iki taraf da ülkenin geleceğine yalnızca Suriyelilerin karar verebileceği ve siyasi çözüm sürecinde dış müdahale ya da baskının kabul edilmeyeceği, ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterileceği konularında görüş birliğine vardı.

Görüşmede Suriye’nin siyasi çözüm sürecine ve bu konuda BM ile işbirliğine bağlılığını ifade eden Dışişleri Bakanı Muallim, ülkesinin uluslararası hukuka uygun olarak “terörizmle mücadele”ye dair meşru ve yasal hakkını kullanmaya devam edeceğini de belirtti.