'Bize sosyalizm gerek!' diyen liselilerden coşkulu buluşma

Sosyalist liseliler "Bize Sosyalizm Gerek" sloganı ile Su Gösteri Sanatları Merkezi’nde bir etkinlik düzenledi. İBB Bağımsız Komünist Başkan adayı Aysel Tekerek de katılımcılar arasındaydı.

'Bize sosyalizm gerek!' diyen liselilerden coşkulu buluşma

Sosyalist Liseliler İstanbul’daki birçok liseden öğrencinin katılımı ile coşkulu bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlik sosyalizm mücadelesinde yitirilenler anısına saygı duruşu ile başladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Sosyalist Liseliler adına Gülin Kara yaptı. Kara, “Yoldaşlar hepiniz etkinliğimize hoş geldiniz. Bizim için bu etkinliğin birçok anlamı var. Ancak onların ötesinde bu buluşmamız oturduğu bir yer var ki çok önemli. Bugün burada Türkiye’deki lise mücadelesinin seyrini değiştirmek için buluştuk. Solun okullarımızdan ve memleketimizden tasfiye edildiği; gericiliğin, yağmanın, talanın, Amerikancılığın ülkemize çöktüğü bu dönemde, rüzgarı tersine çevirecek irade ve inancın bu salonda olduğunu biliyoruz. Madem bize sosyalizm gerek diyoruz, işçi sınıfının arkasında eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükseltmeliyiz.” dedi.

“SOSYALİZM OLMAKSIZIN HERHANGİ BİR KURTULUŞ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

“Biliyoruz ki bugün içinden bulunduğumuz düzenden sosyalizm olmaksızın bir kurtuluş mümkün değildir.” diye konuşmasına devam eden Kara, “Her seçimde yaratılan umut balonlarıyla bu ülkenin emekçilerin aldatanlar, emekçi çocuklarına umutsuzluktan ve geleceksizlikten başka ne verebilir? Her seçimde halka seçenek diye sağcıdan sağcı seçip koyanlar, kimleri bize solcu diye yutturmaya çalıştılar. Onlar bize aldatmacadan, yalandan başka ne verebilir? İhalenin rantın peşinde koşanlar, şu kadarcık kalmış yeşile gözünü dikenler bu ülkenin emekçilerine ve onların çocuklarına sömürü den, yalandan yoksulluktan ve adaletsizlikten başka bir şeye veremezler.” ifadelerini kullandı.

“YETER Kİ KURTULMAK İSTEYİN”

Kara’dan sonra sözü alan İBB Bağımsız Komünist Adayı Aysel Tekerek ise, “Ülkede gençler ve kadınlar başta olmak üzere milyonlar işsiz bırakılmış, paralı eğitim başta olmak üzere gerici eğitim gençlerimize dayatılmışsa, ‘her üniversite mezunu iş bulmak zorunda mı ya da herkes layık olduğu gibi yaşar’ diyenlerce bu güzel ülkemiz yönetiliyorsa elbette ‘Bize Sosyalizm Gerek’ diyenler meydana çıkacak, bu berbat kokuşmuş düzene karşı mücadele edecektir.” dedi.

Liselilere “Siz yeter ki bu düzenden kurtulmak isteyin kardeşler, yeter ki bu yalan çamurundan kendinizi çıkarın ve kardeşlerinize, arkadaşlarınıza bir el uzatın. Onları da çekip çıkarın bu ezberlerden.” diye seslenen Tekerek, “Ezberlerinin bozulması için, haramilerin saltanatının bitmesi emekçilerin devrinin başlaması için “Bize Sosyalizm Gerek” diyenlere buradan bağımsız komünist adaylar adına bir çağrıda bulunuyorum. Ömrünüz boyunca soracaklar ilk oyunu kime vermiştin diye. Biz buradayız kardeşler yanınızdayız ve 31 Mart günü o mührün de ucundayız. Unutmayacağınız ve her zaman gurur duyarak anlayacağınız ilk oy sizlerin bağımsız komünist adaylara vereceğiniz oydur. İşte basacağınız o mühür onurlu bir gelecek istemine basacağınız mühürdür aynı zamanda.” ifadelerini kullandı.

“KİNDAR-DİNDAR NESİL OLUŞTURMAYA ÇALIŞILMAKTADIR”

İBB Komünist Başkan adayı Tekerek’in ardından söz alan proje okul öğrencisi Rabia Türkeş, “Liselerde AKP’nin öğretmenleri, öğrencilere uyguladıkları tacizle gündeme gelmekte, AKP’nin bakanları da “Bir kereden bir şey olmaz.” diyerek bu durumu normalleştirmeye çalışmaktadır. Okullarımız Ülkü Ocakları, Anadolu Gençlik Derneği, Ensar Vakfı, TÜGVA gibi gerici-faşist örgütlere peşkeş çekilmektedir. Eğitim sistemini gericileştirerek kendi ideolojilerine uygun olarak kindar-dindar nesil oluşturmaya çalışmaktalar.” derken, gerici ve piyasacı AKP iktidarının liselere ve liselilere bulabildikleri her köşeden saldırdığına dikkat çekti.

“AKP MÜFREDATI DEĞİŞTİRMEKLE KALMIYOR”

AKP’nin yalnızca müfredatı değiştirmekle kalmayıp her ayrı lise türüne ayrı bir politika ile saldırdığının altını çizen Rabia Türkeş, “Bütün lise türlerine olan saldırının ortaklaştığı nokta ise belli; daha çok gericilik, bol bol piyasacılık! AKP’nin bu politikalarının net gözükebildiği bir lise türü de proje liseler. AKP bizler kendi projesi olarak görmektedir. Liselerimizin içine kadar girerek idari kadrodan öğretmenlere kadar birçok şeyi belirlemektedir. Bu köklü liseler önceden yetiştirdiği aydınlar ile tanınırken bugün AKP’nin öğrencileri zorla sohbetlere götürmesiyle anılır oldu.” dedi, ve “proje liseler” eğitimiyle gelinen noktanın vehametine işaret etti.

“BİZİM SORUNLARIMIZ DİĞER LİSELERDEN FARKLI DEĞİL”

Meslek liseliler adına konuşan meslek lisesi öğrencisi Sinan Özdemir ise “Yoldaşlar memleketimizin tepesine karanlık çökmüşken, aydınlığa dair ne varsa silinmek isteniyorken biz burada, bu salonda koskocaman bir meşale yakıyoruz. Bu salona bakınca yalnız olmadığımızı anlıyoruz. İstanbul da aynı fikirde olan, bize sosyalizm gerek diyen yüzlerce liselinin bulunduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

Meslek liselilerin sorunlarının “proje liseler”de ya da Anadolu liselerindekilerden pek de farklı olmadığını ifade eden Özdemir, “Ne yazık ki meslek liselerinde ki tek sorun 12. sınıfta patronlar için ucuz iş gücü olmak değil. Meslek liselerinde geleceksizliği bizde iliklerimize kadar hissediyoruz. Artık yeter! 9. sınıfta balık istifi okumamız yetmiyor, 12. sınıfta stajda sömürülmemiz yetmiyor, geleceksizlikten boğuşmamız yetmiyor gibi bir de müfredatımızı patronlar belirleyecek! Meslek liselerinden alabilecekleri başka bir şey kalmadı. Yalnızca işçi sınıfının bileklerine var olan zincirlere biz de kaldı. Meslek liselilerin zincirlerinden başka kaybedeceği hiçbir şeyi yoktur yoldaşlar hiçbir şeyi!” ifadelerini kullandı.

Özdemir sözlerine, “Bugün Sosyalist Liseliler, emekçi halkımızın sorunuyla, bizlerin sorunlarını bir tutmaktadır. O yüzden özel olarak sömürü çarkının içerisinde doğan meslek liselilerin de diğer liseli arkadaşlarımızın da örgütlenmek için yegâne sebebidir Sosyalist Liseliler!” diyerek son verdi.

Konuşmanın ardından Kızıl Perde Tiyatro Topluluğun liselerde yaşanan durumları anlattığı tiyatro gösterisi gerçekleşti.

“SOSYALİST LİSELİLER HER ALANDA MÜCADELE EDECEKTİR”

Buluşmanın son konuşmasını Sosyalist Liseliler adına Ozan Başuçar yaptı. “Bugün gerçekleştirmiş olduğumuz etkinlik yalnızca bir andan ibarettir yoldaşlar. Etkinliğin kazanımları ise yalnızca bu an ile kısıtlı değildir. Buradan dahi baktığımda aramızda onlarca yeni arkadaşımızın, yoldaşımızın olduğu görebiliyorum. Etkinliğimizin amacı liselerde sosyalizmin sesini güçlendirmek ve yaymaktı. Amacımız bütün liseli arkadaşlarımıza Sosyalist Liseliler’in sesini götürmekti, bugün bu etkinlikle biz bunu başardık hepimizin eline emeğine sağlık.” ifadelerini kullanan Başuçar “Tamamıyla örgütlü ve merkezi anlamda hareket edebilen bir gericilik var karşımızda. Biz bu gericilik karşısında bağımsız adaylarımızla Sosyalist Liseliler olarak dikileceğiz! Sosyalist Liseliler Türkiye’deki liseleri gericilere, işbirlikçilere ve karanlığa bırakmayacak. Sosyalist Liseliler Türkiye’de ki liselerde sosyalizmin bayrağını yükseltmek için her alanda mücadele edecektir. Bizim mücadelemiz her sınıfta bir Sosyalist Liseli olana dek büyüyerek devam edecek.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Buluşma müzik dinletisi ve açıklanan deklarasyon ile sona erdi.