'Biz uyardık ama neticede bu işler Allah'ın işi...'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şimdiye dek 3 kişinin can verdiği sel felaketine ilişkin "Biz sel, taşkın, heyelanla ilgili gerekli uyarılarımızı yaptık. Ama en nihayetinde bu işler Allah’ın işi. Nerede ne olacağını bilemiyorsunuz" dedi.

'Biz uyardık ama neticede bu işler Allah'ın işi...'

Trabzon’un Araklı ilçesinde sağanak yağışın ardından oluşan sel nedeniyle ilçede olağanüstü hal yaşanıyor. HES’in neden olduğu tahmin edilen sel faciasında şimdiye kadar 3 kişinin hayatını kaybettiği, kayıp vatandaşların da olduğu belirlenirken çok sayıda ev de kullanılmaz hale geldi. Bölgede son dönemde inşa edilen HES’ler için yapılan büyük doğa tahribatı ile afetlere kapı açan AKP iktidarı ise sorumluluğu daha öncekilerde olduğu gibi yine Allah’a havale ederek üzerinden atmaya çalıştı.

Afetle ilgili olarak hükümet adına açıklamayı yapan isim Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli oldu. Gece geç saatlerde Ankara’dan havayolu ile Trabzon’a gelen Bakan Pakdemirli, selin yaşandığı Araklı ilçesine gelerek Kaymakamlık binasında oluşturulan kriz merkezinde Vali İsmail Ustaoğlu ve ilgililerden brifing aldı. Ardından burada basın mensuplarına bir açıklama yapan Bakan Pakdemirli “Trabzon’un Araklı ilçesinde bugün saat 16.00 sıralarında olan selin ardından buradayız. Gündüz saatlerinden beri olayı takip ediyoruz. En önemli tabiki üzerinde durduğumuz konu kayıplarımız. Öncelikle can kayıplarımız. Can kayıplarımız maalesef şuan itibariyle 3’e çıktı. Bu can kayıplarımız için hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Bu kayıplarımızdan bir tanesi Araklı belediyesi görevlisi. Bir tanesi imam hatip görevlimiz bir tanesi de vatandaşımız. 7 vatandaşımız hala kayıp. Bunlardan 3’ü büyükşehir görevlisi, 1 tanesi DSİ görevlisi 3 tane de vatandaşımız kayıp. 4 tane de yaralımız var. Yaralılarımızın durumu iyi. Helikopterlerle gerekli yerleri sevkleri yapıldı. Sağlık durumlarından herhangi bir önemli durum yok” diye konuştu.

“DAĞDAN KOPUYOR DERE YATAĞINA GELİYOR…”

13 Haziran Perşembe gününden beri bölgenin ciddi yağış aldığını belirten Pakdemirli “Ayın 13’ünde ufak bir taşkın oldu bu bölgede ve hemen 10 tane araçla çalışmalar başladı. Bugün itibariyle saat 12 gibi Meteoroloji olarak biz sel, taşkın, heyelanla ilgili gerekli uyarılarımızı yaptık. Ama en nihayetinde bu işler Allah’ın işi. Nerde ne olacağını bilemiyorsunuz. Dağın bir parçasından kopan parça aşağıda dere yatağına geliyor ve dere yatağında sürüklenen rusubat dediğimiz çamurlu su aşağıdaki 4 adet binayı yıkmış, altlarındaki 2 adet de iş yerimizi de yıkıyor. Tabiki bu rusubatlarda aşağıda çamurlu sular eğimin azalması ile beraber bir barajlama oluşturuyor. Bu barajlama ile beraber şuan itibariyle Araklı-Bayburt karayolu trafiğe kapalı durumda.” ifadelerini kullandı.