Birleşik Metal-İş TİS taleplerini açıkladı

Birleşik Metal-İş Sendikası, Metal işkolunda TİS görüşmeleri öncesinde taleplerini açıkladı. Sendika, 2 yıllık sözleşme ve ilk 6 aylık dönem için yüzde 34,2 zam istediklerini belirtti.

Birleşik Metal-İş TİS taleplerini açıkladı

HABER MERKEZİ

Hafta başında sözleşme teklifini MESS’e sunan Birleşik Metal-İş Sendikası, 200’e yakın işyerinde çalışan 126 bin işçinin haklarının iyileştirilmesi için mücadele edeceğini belirtti. Görüşmeler Ekim ayının ilk haftasında başlayacak.

Gebze’de Holiday Inn Otel’de yapılan basın toplantısına çok sayıda işçi katıldı. İşçiler sık sık “Direne direne kazanacağız”, “Grev haktır yasaklanamaz” sloganları atarak toplu sözleşme sürecine hazır olduklarını ifade etti.

Açıklamalarda bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sendikanın belirlediği talepleri kamuoyunda paylaştı. “Sendikamız, bu dönem 40 fabrikadan 14 bin çalışanı etkileyen ve yaklaşık 10 bin üyeyi temsilen görüşmelere katılacaktır. Toplu sözleşme teklifimiz toplam 80 ana madde ve çok sayıda geçici madde ile ek maddeden oluşmaktadır. 80 Maddenin 36’sı önceki dönem toplu sözleşmemizle aynıdır, bir değişiklik teklif edilmemiştir, 44 madde yeni tekliflerden oluşmaktadır” dedi.

Fotoğraf: Gazete Manifesto/Alev Doğan

Fotoğraf: Gazete Manifesto/Alev Doğan

Serdaroğlu yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Öncelikle belirtmek isteriz ki, toplu sözleşme teklifimiz 2 yıllık olacaktır. Yani 2019 2021 yıllarını kapsayacaktır. Bu bizim üzerinde en fazla hassasiyet gösterdiğimiz konudur. Çünkü metal işkolunda ücretlere 6’şar aylık dönemler halinde zam yapılmaktadır. Ücret zam pazarlığının esasını da ilk 6 aylık dönem oluşturmaktadır. Bir başka deyimle, işçiler ücret zammını esas olarak ilk 6 aylık dönemde almaktadırlar. Bu nedenle ilk 6 aylık dönem ne kadar geciktirilirse, işçilerin cebine girecek para da o kadar az olacaktır. Bu nedenledir ki, işverenler toplu sözleşme 3 yıllık olsun demekte, böylece, ücret zammını daha az vermenin hesabını yapmaktadırlar.

“Ücret teklifimiz 2 bölümden oluşmaktadır. İlk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 15 oranında artırılarak uygulanmasını teklif ediyoruz. Halen çalışanlar için ise ücretlere öncelikle yüzde 10 zam yapılması, Ardından da saat ücretlerine 3,80 TL eklenmesini talep ediyoruz. Teklifimizin parasal karşılığı ortalamada ilk 6 aylık dönem için yüzde 34,2’dir.

“Metal işçilerine ödenen sosyal hakların ücret içerisindeki payı giderek düşmekte, ödeme yapılması gereken nedenle, yapılan ödeme arasında bir bağ kalmamaktadır. Örneğin, bayramlarda metal işçilerine net 215 TL ile 481 TL arasında değişen miktarlarda bayram ödemesi yapılmaktadır. Bu tutar, bir işçinin ailesiyle birlikte yakınlarını görmek için başka bir kente gitmesi halinde yol ücretini bile karşılamaktan uzaktır. Aynı şekilde çocuklar için yapılan aylık ödeme 10 TL ile 12 TL arasında değişmektedir. Dolayısıyla sosyal ödemelerdeki bu adaletsizliğin giderilmesi ve yükseltilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle, sosyal haklarda ortalama yüzde 55 oranında artış teklif ediyoruz.

“Ağır çalışma koşullarının olduğu işkolumuzda çalışma süreleri kısaltılmalıdır. Türkiye OECD ülkeleri içinde en fazla çalışma sürelerine sahip ülkelerden birisidir. Başta otomotiv sektörü olmak üzere, metal işkolunda çalışma sürelerini çağdaş sanayileşmiş ülkeler düzeyine getirilmesi mücadelesini vereceğiz. Bu nedenle haftalık 45 saat olan çalışma süresinin ücretler düşürülmeden 37,5 saate düşürülmesi teklif ediyoruz.”

Fotoğraf: Gazete Manifesto/Alev Doğan

Fotoğraf: Gazete Manifesto/Alev Doğan