Bir yandaştan 15 Temmuz 'muhasebe'si: Küstürdük, sulandırdık, kaybettik...

AKP'li yazar darbe girişimi sonrası partisinin izlediği politikalar ve '15 Temmuz'u yaşatmak adına yaptığı icraatlarla "15 Temmuz bilinci"nin kaybedildiğini söyledi.

Bir yandaştan 15 Temmuz 'muhasebe'si: Küstürdük, sulandırdık, kaybettik...

Işıkçılar tarikatının yayın organı, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesinde, üzerinden 3 yıl geçen 15 Temmuz darbe girişiminin kendi saflarında nasıl bir iz bıraktığı ve tarihe taşıma çabalarını ne kadar etkili olabildiğine ilişkin çarpıcı bir yazı yer aldı.

Gazetenin yazarlarından Fatih Selek, “15 Temmuz ruhuna ne oldu?” başlıklı yazısında, geçen 3 yıl içerisinde “15 Temmuz bilinci”nin kaybedildiğinden yakınırken bunun sebebi için “Öyle çok ki…” diyerek birçok dikkat çeken nedeni sıraladı.

Selek, ’15 Temmuz’ adının ilgili ilgisiz herşeye verilerek değersizleştirilmesinden yapılan anmaların kutlama havasına sokulmasına ve AKP’nin organizasyonu haline dönüşmesine, darbe girişimini anlatan ciddi bir belgesel çekilememesinden ‘kontrollü darbe’ söyleminin önüne geçilememesine, ‘FETÖ Borsası’ iddialarının izah edilememesinden kimi üst düzey ‘FETÖ’cülerin yakınlarına yapılan terfilere kadar bir dizi soruna dikkat çekti ve bu olanların insanları AKP’den ve AKP’nin sahiplendiği 15 Temmuz’dan uzaklaştırdığını belirtti.

Selek’in yazısında ilgili bölüm şöyle:

“Görüntülerini izledikçe o geceyi yeniden yaşıyoruz. Bugün benzer bir kalkışma olsa bu millet bu sefer darbecilerin tozunu bırakmaz; bu gün gibi ortada.
Ne var ki, bu özel günü anlatamadık.
Üç yılda 15 Temmuz bilincini kaybettik.
Peki sebep?
Öyle çok ki…
Kimseye haksızlık yapmak, kendi çapında halis niyetle bir şeylerin ucundan tutmaya çabalayanları kırmak istemem. Ama söylemesem de olmaz.
– Otogara, otoparka, alt geçide, spor salonuna, sağlık ocağına, halı saha turnuvasına, tenis maçına, ilgili ilgisiz her şeye 15 Temmuz’un adı verilip bu kavram değersizleştirildi, iş sulandırıldı. Anmalar, konserli kutlama havasına sokulmak istedi. Hem de Kültür Bakanlığı eliyle…
– Belediyelerin, kamu kurumlarının birçoğu maalesef tribüne oynadı. Öze inilemedi.
– 15 Temmuz’u anlatan esaslı bir film çekilemedi, eser yazılamadı. Herkes aynı şeyleri tekrarlayıp durdu.
– 15 Temmuz gibi bir değer, seçim meydanlarında siyasete tahvil edilmeye çalışıldı. Bu yüzden toplumun bir kesimi uzaklaştırıldı. Anmalar AK Parti’nin organizasyonu hâline dönüştü. Bu da zaten bahane arayanları karşı cepheye itti.
– CHP liderinin “kontrollü darbe” propagandasının önüne geçilemedi.
– Şehitlik ve gaziliğin zaman zaman istismar edilmesine ses çıkarılmadı. Mesela Halisdemir’in kardeşinin milletvekili aday adayı olmasına “ne gerek var” diyen olmadı.
– Bir kısım şehit yakınları ve gaziler küstürüldü.
– Hain darbe girişiminden sonra adalet tesis edilirken soru işaretlerinin oluşması, FETÖ borsaları ve kayırmacılık söylentileri, bazı ‘Dişli’ tayinlerin izahının yapılamaması insanları AK Parti’den ve AK Parti’nin doğal olarak sahiplendiği 15 Temmuz’dan uzaklaştırdı.”