Bir yağma hikayesi: Satılan şeker fabrikasının üstüne havuzlu villa yaptılar

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın “sendika ve eğitim binası” olarak satışa sunduğu Bor Şeker Fabrikası’nın taşınmazları yıkılarak, fabrikanın yeni yöneticilerine havuzlu villa yapıldı.

Bir yağma hikayesi: Satılan şeker fabrikasının üstüne havuzlu villa yaptılar

Bor Şeker Fabrikasını satın alan Doğuş Yiyecek ve Üretim A.Ş fabrikanın bulunduğu arazinin üzerinde mülkiyeti halen Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.”ye ait olan sendika binası ve eğitim binalarını yıkıp yerine fabrika yöneticilerinin kullanacağı villa inşa etti. Villanın etrafına ise yine firma yöneticilerinin hizmetine sunulan yüzme havuzu yapıldı.

Kamuya ait arazi işgal edilerek yapılan havuzlu villa Nisan ayından bu tarafa şirketin sahibi olan Dişli ailesi tarafından kullanılırken, Özelleştirme İdaresi’nin ise bu skandala göz yumduğu anlaşıldı.

SATIN ALMIŞ GİBİ KULLANDILAR

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında özelleştirilen Bor Şeker Fabrikası, 336 milyon TL bedelle Doğuş Yiyecek ve Üretim A.Ş. Firmasına satılmıştı.

Niğde’nin yerel Adım gazetesinin haberine göre, firma bir süre sonra DLS adlı başka bir şirketi kendine ortak aldı. Satış sözleşmesi gereği sadece fabrika binasını satın alan firma, henüz satılmayan bazı binaları da satın almış gibi kullanmaya başladı. Binaların bir bölümünü kiraladığı tahmin edilen firma, Bor Şeker Şubesi’ne ait sendika binası ve yanındaki eğitim binasını yıktı. Bu binalar halen Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait olmasına rağmen yıktığı binaların yerine fabrika yöneticileri için villa yapan firma, villaların yanına da yüzme havuzu kondurdu.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİNİN HABERİ YOK (!)

Bor Şeker Fabrikası’nda yaşanan skandal, satışa konu olmayan arazilerin alıcı firmalar tarafından gasp edildiğini gözler önüne sererken Özelleştirme İdaresi’nin yapacağı ihale de adrese teslim arazi satış ihalesi olarak tarihe geçecek.

Zira Özelleştirme İdaresi, skandalı ortaya çıkması üzerine fabrikanın 625 bin metrekarelik arazisi için Temmuz ayında aceleyle ihaleye çıktı. 12 Eylül’de yapılacağı belirtilen satış ihalesinde sözkonusu yapılara ait bilgilerde havuzlu villa gösterilmezken, onun yerine yıkılan sendika binası varmış gibi gösterildi. Bir başka deyişle aslında Özelleştirme İdaresi, arazinin 12 Eylül’de adrese teslim satış ihalesini yapacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesindeki ihale duyurusunda, Bor Şeker Fabrikası’nı satın alan firmanın yıkıp villa yaptığı binalar, halen eski haliyle satışa sunuluyor. Oysa sözkonusu binaların yerinde artık yeller esiyor.

Yaşanan skandal, 17 yıllık iktidarında sayısız kamu varlığını sermayeye peşkeş çeken AKP’nin eliyle yaşanan özelleştirme saldırısının çarpıcı bir özeti olarak sosyal medyanın gündemine oturdu.