Bir katliam hazırlığı da Şirince'de: Onbinlerce ağaç kesilebilir!

Kaz Dağları ve Salda Gölü’nden sonra doğal alanların sermayeye peşkeş çekilip yok edilmesinde sıra İzmir'in Şirince köyüne geldi.

Bir katliam hazırlığı da Şirince'de: Onbinlerce ağaç kesilebilir!

Şirketlerin Türkiye’nin  doğal mirasına yönelik yağma ve talanı  AKP güvencesiyle dolu dizgin devam ediyor. Halkı ayağa kaldıran “proje”lerin bu seferki adresi İzmir’in Selçuk ilçesi oldu.

İlçeye bağlı Şirince ve Belevi Köyleri arasındaki bölgeye yapılması planlanan Mermer Ocakları Arama ve İşletme Projesi bölge sakinlerin büyük tepkisini çekti. Binlerce öğrencinin de eğitim aldığı Nesin Matematik Köyü’ne de 300 metre mesafede yapılması planlanan projede onbinlerce zeytin ağacı kesilecek.

Gazete Kritik‘ten Melis Çivici’nin haberine göre; Ruçhan Abaylı isimli bir işadamı tarafından yapılması planlan projenin 4 senedir planlandığını fakat artık son aşamasına gelindiğini belirten Şirince Köyü Muhtarı İsmail Yıldırdı, “Burası çok geniş tarım arazilerinin bulunduğu ve yerleşim alanlarına çok yakın bir bölüm. Bu projeyle birlikte üzüm, şeftali, elma gibi pek çok meyve üretim alanımız ve zeytin ağaçlarımız yok olacak. Buradaki tarım arazilerinin zarar görmesinin yanı sıra, mermer çıkartma işlemi sırasında havaya karışan mermer tozları asit oluşturacak ve yerleşim alanlarındaki toprak, bitki örtüsü ve bölge insanı için tehdit oluşturacak.” dedi.

Proje sonunda Şirince ve Belevi’de yaşayan vatandaşların olumsuz etkileneceğini bildiren Yıldırdı, yapılması planlanan projenin yerleşim yerlerine olan yakınlığı sebebiyle içme sularının ve bu sularla sulama yapılan tarım arazilerinin de zarar göreceğini söyledi.

Belevi Köyü’nün %90lık tarım arazisini de kapsayan proje uygulamaya geçerse, çevre kirliliği ve tarım arazilerinin tahribatıyla bölge turizminin de olumsuz etkileneceğini belirten Yıldırdı, “Gereken yerlere başvurumuzu yaptık. İmza kampanyası yaptık, şimdi daha geniş çapta bir imza kampanyası hazırlığındayız. Eğer hiçbiri sonuç vermezse, yaşam alanlarımızı tehdit eden bu projenin durdurulması için eyleme gideceğiz.” dedi.

MATEMATİK KÖYÜ DE ETKİLENECEK

Şirince Köyü’nde bulunan ve 12 yıldır faaliyette olan Nesin Matematik Köyü öğretmeni Haluk Memili ise o bölgede kurulacak bir mermer ocağının nefes almayı bile zorlaştıracağını söyleyerek, sadece tarımsal alanları ve turizmi değil aynı zamanda eğitimi de etkileyeceğini belirtti.

Bölgede mevcut olan pek çok tarım arazisi ve yeşil alanı yok edecek, bölge halkının sağlığını tehdit edecek ve turizmi baltalayacak bu projenin gerekli izinleri aldıktan sonra yapılması planlanıyor.