Binlerce işçi Zonguldak’tan ilan etti: Yanıtımız genel grev olur

Zonguldak'taki 1 Mayıs'ta binlerce işçi, AKP'nin kıdem tazminatına saldırmasına karşılık genel greve gideceklerini bir kez daha hatırlattı.

Binlerce işçi Zonguldak’tan ilan etti: Yanıtımız genel grev olur

Zonguldak’ta 1 Mayıs mitingi için için İstasyon Caddesi’ni dolduran binlerce işçi, buradan sloganlarla Madenci Anıtı’na yürüdü.

Türkiye Taşkömürü Kurumu ve özel maden ocaklarında çalışan madencilerin, aileleriyle birlikte katıldığı yürüyüşte “Maden işçisi yalnız değildir”, “Maden işçisi demokrasi bekçisi”, “Kıdem tazminatıma dokunma” sloganları atıldı.

Yürüyüş sonrası Madenci Anıtı’nda konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, emeğin kenti Zonguldak’tan Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde meydanlarda olan işçileri selamladıklarını söyledi.

Yeşil, şöyle konuştu: “Kıdem tazminatına dokunulduğu an üst örgütümüz Türk-İş’in kararına uyacağımızın ve cevabımızın ‘grev’ olacağını bir kez daha buradan ilan ediyoruz. Kıdem tazminatı, örgütlü örgütsüz herkesin hakkıdır ve alamayanlar için mevcut yasada yapılacak küçük bir değişiklik yeterlidir. Bunun için fon kurmak gibi başka hesaplar içine girilmemelidir. Bireysel emekliliği zorunlu hale getirmek istiyorlar. Zorla tasarruf olmaz. Asgari ücretle çalışanın tasarrufu mu olur? İmkanı olan zaten tasarrufunu yapıyor. Bu tasarruf değil, zorunlu vergi getirmektir. Biz zorla maaşlarımızdan kesinti yapılmasını istemiyoruz. Krizin çözümü kıdem tazminatı fonu, zorunlu bireysel emeklilik ve yeni vergiler dayatmak değildir. Krizin çözümü üretmek, üretim ekonomisini savunmak, yerli kaynaklarımızı değerlendirmektir.”

Türk-İş Başkanlar Kurulu, hükümetin değişiklik yapmayı planladığı kıdem tazminatında çalışanların hak kaybına uğrayacağı bir uygulamayı genel grev sebebi sayacağını açıklamıştı.