Binlerce hayali seçmen 'algı oyunu'ymuş

YSK Başkanı Sadi Güven "165 kişi hakkında inceleme yapılması konusunda istekte bulunduk" dedi.

Binlerce hayali seçmen 'algı oyunu'ymuş

31 Mart seçimleri öncesi Türkiye’nin birçok il ve ilçesinden sahte seçmen kaydı haberleri yağarken, YSK Başkanı Sadi Güven’den konuya ilişkin açıklama geldi.

Daha önceki seçimlere düşen şaibelerin odağındaki isimlerden biri olan Güven, CNN Türk’te konuk olduğu “Gece Görüşü” programında, seçmen listelerinde kaydedilen oynamalar ve hayali seçmen tespitlerine ilişkin “Biz Yüksek Seçim Kurulu olarak seçmen listelerini seçmen kütüğünden alıyoruz. Şüphelendiğimiz 165 kişi hakkında inceleme yapılması hakkında başvuruda bulunduk. 30-40 kişi hakkında inceleme sürüyor, ayrıca ölenlerin kayıtları kapatıldı. Hayali seçmen olmaz, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasıyla herkes 1 kez kaydolunur.” iddiasında bulundu.

Suriyelilerle ilgili de konuşan Güven, ”Suriyeliler de seçimlerde oy kullanamaz. Ayrıca onlara verilen kimlikler 99 ile başlar, onlar seçmen olarak yazılamazlar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numaraları ise faklı başlar. Kimlik numaralarında şimdiye kadar bir tek belge ve itiraz gelmedi.” dedi.

“Biz listeleri partilere veriyoruz, itiraz gelmedi.” diyen Güven “her seçimde algı operasyonu yapıldığını” öne sürdü.

Güven’in böyle konuştuğu sıralarda Hatay’ın Yayladağı ilçesinde Suriyeliler’e usülsüz şekilde seçmen kaydı yapıldığına ilişkin görüntüler kaydedilmişti:

Seçmen listelerinin askıdan indirildiği 17 Ocak tarihine kadar bir çok ilde hayali seçmen kaydı tespit edilmişti.