Binali Yıldırım: Parlamenter sistem, oğlu babaya düşman edecek bir sistemdi

Konya'da çeşitli etkinliklere katılan AKP İzmir Milletvekili ve son başbakan Binali Yıldırım, parlamenter sistem için, “Babayı oğula düşman ettirecek bir sistemdi” dedi.

Binali Yıldırım: Parlamenter sistem, oğlu babaya düşman edecek bir sistemdi

Son başbakan ve eski TBMM Başkanı AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım bir dizi etkinliğe katıldığı Konya’da açıklamalar yaptı. AKP Konya İl Gençlik Kolları tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Binali Yıldırım, “parlamenter sistemde milletin Cumhurbaşkanı ve Başbakanın kavgasından usandığını” belirterek, ‘Başkanlık Sistemi’nde kararların daha çabuk alındığını söyledi.

‘Başkanlık Sistemi’ için Başbakanlık görevini kendi isteğiyle bıraktığını belirten Binali Yıldırım, “Ne dediğimizi hatırlayın, ‘Memleket için bir Ali değil Binali feda olsun’ dedik. İnandığımız işi yaptık. Ülkemiz için daha iyi olacağını düşündüğümüzü yaptık. Buna da zaten vatandaşlar 16 Nisan Referandumu’nda anayasa değişikliğine olur dedi. Beni hep tenkit ediyorlardı. ‘Yav sen ne biçim adamsın kendi koltuğundan olmak için kendini parçalıyorsun’ diyorlardı. Ben de vatandaşlara ben bundan vazgeçiyorsam, demek ki bu memleket için iyi bir şey. Bunun için de referandumda evet deyin dedim” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANIMIZ ÇEKİYOR, BEN ÇEKİYORUM…”

Yıldırım, kendisine yöneltilen “Bana çok benziyor dediğiniz bir siyasetçi var mı?” sorusu üzerine, “Örnek aldığınız bir siyasetçi var mı diye sorarsanız, elbette var, Recep Tayyip Erdoğan. Geçmişte, Turgut Özal’ın siyasetini de ilk dönemde, 1989’a kadar çok beğeniyordum. O dönemde ben inşaat sektöründe mühendislik yapıyordum. Meslektaşımız, büyüğümüz diye ona ilgimiz fazlaydı ama bizim hamurumuzun yoğrulduğu, fikrimizin, zikrimizin oluştuğu dönem, hocamız Necmettin Erbakan dönemiydi. Allah mekanını cennet eylesin” diye konuştu.

Samimiyetten ve doğallıktan yana olduğunu ve içinden geldiği gibi hareket ettiğini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

“Bir gün Marmaray’ın açılışını yapıyoruz. Biliyorsunuz, dün Cumhuriyetimizin 96’ncı yıl dönümüydü. Marmaray’ı Cumhuriyet’in 90’ıncı yıl dönümünde, 29 Ekim törenleri sonrası açtık. Cumhurbaşkanımız, açılışı yaptıktan sonra beni kürsüye çağırdı. Çok sayıda ağır misafirimizin olduğu bir törendi. Kürsüye çıktım. Cumhurbaşkanımız elimden tutup çekiyor. O çekiyor, ben çekiyorum, o çekiyor, ben çekiyorum. ‘Ne çekiyorsun kardeşim, elini ver. Seni tebrik edeceğim, elini havaya kaldıracağım’ dedi. Dedim ki ‘Hiç alışık değiliz’. Yani ödüllendirilmeye alışık değiliz. Cumhurbaşkanımız takdir eder ama içinden eder, rahmetli babam gibi. O da beni çok sever ama hiç sevdiğini söylemezdi. Cumhurbaşkanı da takdir eder ama açık etmez.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tanışma hikayesini anlatan Yıldırım, “Kendisiyle 1976 veya 1977 yılında Kasımpaşa’da tanıştık. Ben tersanedeydim, oraya geldi. Beni duymuş, tanışmak istedi. O şekilde tanıştık” ifadelerini kullandı.

“PARLAMENTER SİSTEM OĞLU BABAYA DÜŞMAN EDECEK BİR SİSTEMDİ”

Parlamenter sistemde milletin Cumhurbaşkanı ve Başbakanın kavgasından ‘usandığını’ söyleyen Binali Yıldırım, “Eski sistemde millet, Cumhurbaşkanı ve Başbakan kavgasından usanmıştı. Biz hiçbir zaman kavga etmeyiz ama işin doğasında sakatlık var. Darbelerden sonra öyle bir sistem kurmuşlar ki, birbirlerini frenlemek ve kesmek için çakışan yetkiler vermişler. İkisi de birbirine mahkûm olunca memleketin işleri duruyordu. Yani babayı oğula düşman edecek bir sistemdi. Onun için bu sistemi değiştirdik. Artık kararlar daha çabuk veriliyor. Yeni sistemin uygulaması hayata geçtikçe daha iyi olacak” ifadelerini kullandı.

“YENİ GÖREVİ BANA NİYE SORUYORSUN”

Binali Yıldırım, bir öğrencinin, ‘Önümüzdeki süreçte kabinede size verilecek bir görev var mı?’ sorusuna ise “Bana niye soruyorsun? İlerde görev olunca sizinle bir araya gelmemiz zorlaşır” yanıtını verdi.