Berat Albayrak'tan nağmeler: 2019'da 2.5 milyon istihdam sağlayacağız, yapısal reformlar bambaşka bir hava katacak...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019 yılında 2.5 milyon istihdam yaratacaklarını öne sürerken, bunun nasıl yapılacağına ilişkin detay vermedi.

Berat Albayrak'tan nağmeler: 2019'da 2.5 milyon istihdam sağlayacağız, yapısal reformlar bambaşka bir hava katacak...

Türkiye genelinde işsiz sayısı resmi rakamlara göre 2018 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bin kişi oldu. Geniş tanımlı işsizlik sayısı ise 6 buçuk milyona ulaşırken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bambaşka bir tablo çizerek umut pazarlamaya çalıştı.

“İstihdam Seferberliği 2019 Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Albayrak, istihdamı arttırmanın hep öncelikleri olduğunu belirtip,” “Bugün Türkiye istihdam alanında devrimi yaşadığı bir günü yaşıyor. 2019’da 2,5 milyon yeni istihdamı hayata geçireceğiz.” iddiasında bulundu.

Albayrak konuşmasına şöyle devam etti:

“Hükümetimiz çok zor dönemde göreve geldi. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başlayan finansal dalgalanmaların etkisini en aza indirmek için güçlü duruş sergiledik. Bu süreçte uzun vadeli programlar hazırladık. Hedef ve stratejimizi belirledik ve çalışmalara hızla başladık. KOBİ, esnaf ve sanayicimiz günbe gün rahatlama hissediyor. 2009 yılından bu yana 10 milyon yeni istihdam oluşturuldu. Bölgesel istihdam teşviklerini bir yıl uzatma kararı aldık. 6 puanlık SGK teşviği 2019 yılında da devam edecek. KOBİ’lerimiz için 20 milyar liralık destek sağlandı. KOBİ’ler için yeni paket geliyor, bu hafta açıklayacağız. Bugün itibariyle esnaf kredilerinde 66 bin 236 adet esnafımıza 6 milyar 238 milyon liralık kredi tutarına ulaşıldı. Mart sonunu bulmadan 10 milyar liralık kredi paketinin ilk bölümünü esnafımıza kullandırmış olacağız. Tarımsal alanda seracılığa yönelik paket açıklamışıtk. 8.25 oranında faizle seracılara Ziraat Bankası güçlü finansman paketi açıkladı. 10 günde KDV iade sürecini hayata geçirdik.

“TÜRKİYE’Yİ FIRSAT OLARAK GÖRÜYORLAR”

Faizlerde ağustosun etkisi tamamen silindi. Mayıs dönemine geldik. Düşüş devam ediyor, hızla sürecek. Çok konuşulan net hata noksanının önemli kısmı yurt dışındaki sermayenin girişinden kaynaklandı. Yeni Ekonomi Programı’ndaki hedeflerin çoğuna yıl sonundan önce ulaşacağız. Seçimden sonra çok daha güçlü, pozitif bir süreç hepimizi bekliyor.  Nisan ayından sonra çok daha güçlü bir Türkiye ekonomisi ortaya çıkmış olacak.

Özellikle yapısal reformlar piyasaya bambaşka bir hava katacak. Yatırımcı Türkiye’yi bir fırsat olarak görüyor. Dolar tahvillerimiz çok kısa sürede yatırımcısına kazandırdı.”