Berat Albayrak'tan banka ve finans sektörüne: Durun siz kardeşsiniz

Bir süredir toplantılarda konuşmayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, banka ve finans sektörünün patronlarının genel kurulunda boy gösterdi.

Berat Albayrak'tan banka ve finans sektörüne: Durun siz kardeşsiniz

Bir süredir basına Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Finansal Kurumlar Birliği’nin 7. Olağan Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulundu.

Bakan Albayrak’ın konuşulmasında alışıldığı üzere ekonomiye yönelik tozpembe tabloların çizildiği bir hava ağırlıktaydı.

Albayrak özetle şunları söyledi:

-Banka dışı finans sektörümüzü her yönüyle ele almak, destek olmak bizim için çok önemli. Bankacılık sektörü bir yana banka dışı finans sektörü bir yana. Uzun yıllar ikinci planda kalmıştı. Yüzde 14’lük pay çok düşük. Bunu artırmamız lazım. Yüzde 20-30-40’lara ulaşmamız lazım. Sadece bankacılık değil, onun dışındaki sektörlere de destek olmamız lazım.

-İçiniz rahat olsun, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da gerekli tüm adımları kararlılıkla atmaya devam ediyor, devam edeceğiz.  Türkiye her türlü sıkıntısını çok rahat aşabilecek büyük ve güçlü bir ülke.

-Önümüzde Türkiye’ye fırsatlar sunan 4 yıla yakın bir süre var.

-Türkiye oluşacak kur ataklarına karşı eskisinden çok daha iyi mücadele edecek tecrübeler kazandı.

-Türkiye var ettikleriyle sürdürülebilir şekilde para kazanacaktır. Türkiye üzerinden para kazanılacak bir ülke değil.

-Yeni Ekonomi Programımızı hayata geçirmeye başladık. Yeniden dengelenme döneminde önemli mesafe alarak bugünlere geldik.

-Cari açık ve yüksek enflasyon sorunlarının çözümüne öncelik verdik.  Yılın ikinci yarısı ile birlikte toparlanma süreci hızlı bir şekilde başladı. Özellikle “Türk Lirası değer kazanıyor iyi, değer kaybediyor bu çok kötü” söylemlerinde bulunmamak lazım. CDS’lerde 120 puan düşüş gözlemledik. Tahvil faizinde 350 baz puan iyileşme gözlemledik.

-Piyasa göstergelerinin yanında somut iyileşmeleri de görüyoruz.

-Ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması için finansal kurumların etkin çalışması büyük önem arz ediyor. Bunu söyleyince bankacılık sektörünün temsilcilerinin yüzü ekşiyor. Durun siz kardeşsiniz.