Berat Albayrak, Merkez'in olağanüstü toplanma nedenini açıkladı: Hazine'ye 37 milyar TL devredilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, genel kurulu olağanüstü bir kararla ocak ayına çekilen Merkez Bankası'nın Hazine'ye 37 milyar TL devredeceğini açıkladı.

Berat Albayrak, Merkez'in olağanüstü toplanma nedenini açıkladı: Hazine'ye 37 milyar TL devredilecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ankara’da patron örgütü MÜSİAD’ın 9. Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında konuştu.

Albayrak, genel kurulu olağanüstü bir kararla ocak ayına çekilen Merkez Bankası’nın Hazine’ye 37 milyar TL devredeceğini açıkladı.

‘Kur, faiz, enflasyon atağını püskürttük’ ifadesinde bulunan Bakan Albayrak; esnafa destek paketinden, sosyal yarım alana elektrik faturası yardımından ve ticari alacak sigortasından bahsetti. Albayrak, “Yarın KOBİ’ler için çok önemli bir paket açıklayacağız” dedi.

Hazine’nin nakit sıkıntısı var; sadece ocak ayında maaş ve borçlar için Merkez Bankası’ndan 28 milyar lira harcayacak

Bakan Albayrak’ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Hazineye ocakta devredilmesinin amacı kamu yatırım ve ödemelerini hızlandırarak piyasaya likiditenin daha hızlı sunulmasıdır. Devredilecek tutarı 20 milyar lira olarak öngörmüştük. Şimdi ortaya çıkan tablo rakamın 37 milyar lira seviyesinde olacağını gösteriyor.

Sadece bankacılık sektörüne mahkum değil, hacmini daha çok geliştirecek. Önemli dalgalanmalar yaşadık. Dengelenme süreci olarak nitelendirdiğimiz süreçte mesafe katettik.

“FİNANSAL PİYASALARDA NORMALLEŞME SÜRECİNE ULAŞTIK”

Zamanında aldığımız tedbirlerle finansal piyasalarda normalleşme sürecine ulaştık. Ağustostan bugüne yüzde 20 iyileşme kaydedildi. Türkiye çok daha pozitif ayrıştı.

Ülkemiz 10 yıllık devlet tahvil faiz oranında 480 baz puan gerileyerek ciddi bir pozitif durum gerçekleştirmiştir. Finansman ve maliyet reel ekonominin oluşması için çok daha ciddi bir iyileşme oluşturmalı. Cari açığın milli gelire oranı azaltılması… Makro ekonomik politikalar ve orta vadede paketlerimizle bunun üzerinden gelmektedir.

“AMAÇ KALİTELİ YERLİ ÜRETİM KAYNAKLI BÜYÜYEN EKONOMİ”

AK Parti iktidarlarından her daim olduğu gibi kimsenin şüphesi olmasın. Amaç daha kaliteli üretime dayalı cari harcamalı lüks tüketim harcamalı değil, yerli üretim noktasında kaliteli bir büyüme hedefliyoruz.

Bu sürece ilişkin son 5 aylık gelişmeler büyük umut vadediyor. İhracatımız tarihin en yüksek ihracat rakamını oluşturdu. Cari açığın milli gelire oranı yüzde 8’lere gidiyor dendiği bir anda ithalat köprüsünün gerilemesi ile YEP’te söylediğimizin 4,7’nin altında yüzde 3’lerde tamamlamayı bekliyoruz.

“KUR FAİZ ENFLASYON ATAĞINI PÜSKÜRTTÜK”

İhracatta pozitif artış, ithalatta gerileme. YEP çerçevesinde birçok önlem alındı. Projeler başlatıldı. Bundan 10 yıl önce de benzer ekonomik süreci yaşamamıza rağmen ki küresel bir krizdi. Bugün yaşadığımız sürecin detaylarına baktığımızda Türkiye’ye özgü saldırı ile karşı karşıya kaldığımız bu süreçte o günden çok daha hızlı ve güçlü refleksler vererek çok kısa süreçte püskürttük.

Türkiye 4 çeyrek üst üste küçülme yaşadığı süreçten 3. çeyreğe baktığımızda büyüme, 4. çeyrekte piyasalar… 5 küçülecek, 10 küçülecek değil sağlam bir cevap vermeye başladı. Çok daha hızlı aksiyon ve karar alma süreçleriyle çok net hepimizin bilmesi lazım.

Sektörlerimizi bir önce yaşadığımız durumdan kurtarıp 16 yıldaki adaletin esas alındığı, büyüme trendini daha büyük noktaya taşıyalım. Birileri sürekli negatif algıyı sürdürmeye çalışıyor.

“BÜTÇE DİSİPLİNİNDE SIKIŞI DURUŞUMUZU SÜRDÜRECEĞİZ”

Etkin nakit yönetimi kapsamında kamu ödemeleri, piyasa ödemelerinin bu ekonomik koşullarda hızlandırılarak sunulmasıdır. Birileri rahatsız oluyor, kimler rahatsız oluyor biliyoruz. Merkez Bankası’ndan Hazine’ye 37 milyar lira gelecek.

KILIÇDAROĞLU’NA: CEBİNDEN Mİ ÖDÜYORSUN?

“Ekonomide güzel şeyler oldukça kimlerin rahatsız olduğunu biliyoruz” diyen Albayrak, konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklendi: “Rezil oldukça yalana, her seçimi kaybettikçe koltuğa sarılıyor. Böyle bir zihniyetle bizim yapmamız gereken hiç zaman kaybetmemek. Kaybettiğin davaları kendi cebinden mi ödüyorsun?”

Merkez Bankası’nın genel kurulunun 3 ay öne alınması Hazine’deki mevcut kaynağın kritik seviyeye düşmesi ve buna binaen “seçim öncesi Hazine’ye erken kaynak aktarım ihtiyacı” olarak yorumlanmıştı: